Nieuws

Kunst en wetenschap voor een duurzame watersector

Art/science-benadering bevordert diepgaande betrokkenheid bij duurzaamheid

In het onderzoek Kunst/Wetenschap-samenwerkingen voor transformatieve verandering in de watersectoris verkend hoe je met het samenwerken van deze twee gebieden transformatieve verandering in de watersector kan bereiken. Dit Bedrijfstakonderzoek heeft een licht geworpen op de mogelijkheden van de samenwerkingen tussen kunst en wetenschap om innovatieve oplossingen te bieden voor de uitdagingen van duurzame ontwikkeling.

Met de wereldwijde inspanningen voor duurzaamheid, waaronder het nastreven van de SDG-doelstellingen, wordt ook de watersector geconfronteerd met diepgewortelde obstakels in de maatschappij. Katja Barendse, onderzoeker Public Design: “Vaak weten we rationeel wel wat er nodig is om te veranderen. Maar toch blijkt dat het dan toch niet lukt. Met art en science samenwerking bereik je ook de emotie van mensen. Kunst biedt een nieuwe, frisse benadering: door kunst en wetenschap samen te brengen, kunnen nieuwe perspectieven ontstaan en kan transformatief leren worden gestimuleerd. Transformatief leren betekent het meer dan alleen het leren van feiten of vaardigheden; het gaat ook om het veranderen van hoe je denkt, voelt en handelt. Het draait om diepgaande veranderingen in iemands perspectieven, overtuigingen en identiteit, waardoor ze op een nieuwe manier naar de wereld kijken.”  

Betrokkenheid bij duurzaamheidsvraagstukken

Het onderzoek omvatte verschillende methoden, zoals historische analyses en kwalitatieve interviews. Het identificeerde twee benaderingen voor samenwerkingen: 1. kunst als instrument en 2. synergetische kunst/wetenschap-samenwerking. De eerste benadering biedt nieuwe manieren om complexe wetenschappelijke informatie over te brengen. De tweede samenwerkingsvorm moedigt wetenschappers, toeschouwers en kunstenaars aan om een bepaald probleem of gebeurtenis vanuit verschillende perspectieven te bekijken en de eigen standpunten en verantwoordelijkheid te overdenken. Dit kan een diepgaand begrip en betrokkenheid bij duurzaamheidsvraagstukken tot stand brengen. Katja Barendse: “Het nu verschenen rapport is vooral theoretisch. Maar we zouden wel graag met het onderwerp verder willen. Als vervolg denken we aan een concrete samenwerking rond het thema kunst, wetenschap en water. Rijkswaterstaat werkt bijvoorbeeld al met een artist in residence.  

Het verkennende Bedrijfstakonderzoek ‘Kunst/Wetenschap-samenwerkingen voor transformatieve verandering in de watersector’ is een samenwerking tussen Waterbedrijf Groningen en KWR.  

delen