project

LDIR en biofilm – VO Ogen en oren Chemische Veiligheid 2019-2020

Nagroei en biofilmvorming van micro-orgamismen op leidingmateriaal en membranen leidt tot problemen binnen drinkwatersystemen. Om biofilmvorming tegen te gaan is kennis over de dynamiek van biofilmvorming en de compositie van biofilms essentieel.

Laser direct infrared (LDIR) imaging kan daarvoor een tool zijn. Deze techniek is gebaseerd op het meten van infraroodspectra, die voor de meeste verbindingen uniek zijn. Hierdoor is het mogelijk om verschillende moleculen te identificeren en kwantificeren. Door het toepassen van deze techniek op biofilms, kan de samenstelling hiervan worden opgehelderd. Hierdoor wordt mogelijk beter duidelijk welke parameters biofilmvorming beïnvloeden. Dit kan leiden tot het gericht weten te verlagen van biofilmvorming tijden drinkwaterdistributie.

LDIR kan worden gebruikt om aan te tonen hoe een biofilm zich ontwikkeld en om beter inzichtelijk te krijgen hoe de hardheid van het water de samenstelling van de biofilm verandert. Ook is het mogelijk om het materiaal waarop de biofilm zit te bestuderen.