Nieuws

Kick-off H2Roadtrip: op waterstof 12.000 kilometer door Europa

Ondernemerskoppel rijdt met elektrische pick-up die wordt geladen door waterstof door Europa om te laten zien dat waterstof een schone en betrouwbare brandstof is voor mobiliteit

Op maandag 22 april klonk op het KWR-terrein het startschot voor de H2Roadtrip. Na een inhoudelijk evenement vertrok een team van twee ondernemers, Els en André Molengraaf, op een reis van 12.000 kilometer in 100 dagen door 12 Europese landen. Hun doel: demonstreren dat waterstof een schone, betrouwbare en toekomstbestendige energiedrager is, die klaar is voor grootschalige toepassing in mobiliteit. André: “Met deze roadtrip willen we onze waterstoftanks én het gebruik van waterstof onder de aandacht brengen.”

Het idee voor de roadtrip ontstond toen André (H2Storage) en Els Molengraaf (Els4Organising) in februari 2022 in Rome waren voor een bedrijfsbezoek rond het ontwikkelen van een H2Storage waterstoftank. Daar groeide het idee om de wereld te laten zien wat allemaal mogelijk is met de juiste opslag en planning. Els Molengraaf: “Wij kwamen toen op het idee om een roadtrip te gaan maken om de waterstoftanks én het gebruik van waterstof onder de aandacht te brengen.”

De twee ondernemers zijn ervan overtuigd dat waterstof een cruciale rol kan spelen in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Els Molengraaf: “Waterstof is niet alleen de toekomst, het is nu ook al een waardevolle energiedrager. Het bijzondere is dat we reizen met een elektrische pick-up die wordt aangedreven door de waterstoftanks die in ons zelfontworpen en gebouwde tiny house on wheels zijn verwerkt.”

Een succesvol kick-off event

Het kick-off event op het KWR-terrein was een groot succes. De Molengraafs kregen tijdens het event veel positieve reacties. Els Molengraaf: “Zelf beseften we misschien nog niet helemaal hoe bijzonder het is wat we gaan doen, maar door de bewonderende reacties van anderen is dat besef er nu zeker gekomen.”

Bezoekers konden verschillende toepassingen van waterstof bekijken, zoals bouwmachine’s, bedrijfsauto’s, generatoren en mobiele laadoplossingen. Ook de elektrische pick-up truck en het zelfgebouwde tiny house van de Molengraafs trokken veel aandacht.

Tijdens het event gaven diverse MKB-bedrijven demonstraties van hun waterstofoplossingen. Ook was er een paneldiscussie met experts uit verschillende sectoren, waar de kansen en mogelijkheden van waterstof in mobiliteit, transport, scheepvaart en luchtvaart uitgebreid werden besproken.

Afbeelding 1. Tijdens het kick-off event vond een paneldiscussie plaats met experts uit verschillende sectoren, waar de mogelijkheden van waterstof uitgebreid werden besproken.

KWR trotse gastheer

KWR is al sinds 2017 betrokken bij de ontwikkeling van waterstoftechnologieën. Ron Bol, expert groene waterstof bij KWR/Hysolar: “We merken dat KWR steeds vaker wordt gevonden vanwege de kennis en expertise op het gebied van waterstof, die hier al sinds 2017 wordt opgebouwd. Zo hadden we in 2019 al een tijdelijk waterstofvulstation en zeven personenauto’s op waterstof. Bovendien starten we deze zomer op het terrein van KWR met de groene waterstofproductie door Hysolar.

KWR was er trots op gastheer te zijn van de kick-off van de H2Roadtrip. Bol: “Ik werk sinds 2020 aan de ontwikkeling van waterstoftechnologieën. Waar waterstof in het begin vooral veel potentie had, zien we nu dat de concrete toepassingen zich steeds sneller ontwikkelen. Steeds meer bedrijven en overheden zetten de stap naar waterstof. Het is mooi om deze ontwikkeling op dit event te kunnen laten zien.”

Doelgericht reizen en netwerken

De twee ondernemers kijken het meeste uit naar het doelgericht reizen door 12 verschillende Europese landen en de mogelijkheden om daarbij nieuwe contacten op te doen. Ze willen in diverse landen ook events organiseren en bedrijfsbezoeken plannen. Daarnaast kijken ze ook uit naar het remote kunnen werken: “Het is namelijk geen vakantie, maar een workation. Een deel van de dag werken, en een deel van de dag genieten van de omgeving waar we op dat moment zijn.”

De logistiek kan overigens wel een uitdaging worden. Els Molengraaf: “Vanaf Spanje wordt het een flinke uitdaging om tijdig waterstof te kunnen tanken. Daar zijn er vrijwel geen waterstoftankstations. We zullen afspraken moeten maken met bedrijven die met waterstof werken om te kunnen tanken.”

Meer informatie over de H2Roadtrip en deze reis volgen? Bekijk dan de H2roadtrip website.

Afbeelding 2. André en Els Molengraaf rijden tijdens de H2roadtrip in een elektrische pick-up, aangedreven door waterstoftanks,en hun zelfgebouwde tiny house on wheels

delen