Nieuws

KWR wint prestigieuze #EUvsVirus Hackathon met bewakingstechniek voor rioolwater in strijd tegen pandemieën

In de #EUvsVirus Hackathon werkten onderzoekers van KWR samen met collega’s uit Spanje (EURECAT – Technology Centre of Catalonia), Griekenland (Universiteit van Thessalië, Nationale Technische Universiteit van Athene) en het Verenigd Koninkrijk (Universiteit van Exeter). In drie uiterst hectische dagen ontwikkelde het team een oplossing om de uitbraak van een pandemie ad hoc te voorspellen traceren en volgen: Sewers4COVID.

Het evenement #EUvsVirus, was georganiseerd door de European Innovation Council (Europese Innovatieraad). Deze pan-Europese hackathon was bedoeld om partijen uit het maatschappelijk middenveld, innovators, partners en investeerders vanuit heel Europa samen te brengen om innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen voor uitdagingen gerelateerd aan het coronavirus. Bijna 21.000 mensen uit ruim vijftig landen namen deel aan het evenement, dat werd gehouden van 24 tot 27 april 2020.

#EUvsVirus Challange

Sewers4COVID tool

KWR had de aanwezigheid van het virus in rioolwater al onderzocht en gevolgd en had al in een vroeg stadium, toen er nog geen mensen waren getest op het virus, aanwijzingen dat het virus aanwezig was in de bevolking (bijvoorbeeld in Amersfoort en op Terschelling). Het team ontwikkelde een prototype voor een instrument, Sewers4COVID, dat de bewaking van rioolwater combineert met machine learning om de uitbraak van een pandemie ad hoc te voorspellen, traceren en volgen. In deze aanpak wordt ook rekening gehouden met sociaaleconomische omstandigheden om kwetsbare groepen, die bij uitstek risico lopen, te identificeren. Met Sewers4COVID kunnen snel en kostenefficiënt de hot spots in het hele land in kaart worden gebracht: de locaties waar het virus is aangetroffen en de verspreiding ervan. Dat stelt overheden in staat om de benodigde maatregelen te treffen en op voorhand middelen in te zetten om de bevolking in de betreffende gebieden te beschermen tegen een pandemie.

De winnaars van de hackathon worden uitgenodigd voor een driedaagse Matchathon (22-25 mei a.s.) om investeerders en financiering aan te trekken, zodat het prototype kan worden uitgewerkt tot een volwaardig inzetbaar system ter ondersteuning van besluitvorming (Decision Support System).

Het Sewers4COVID team

  • University of Exeter (UK): Albert Chen, Mehdi Khoury, Gareth Lewis
  • EURECAT (Spain): Gabriel Anzaldi Varas, Xavier Domingoin, Lluis Echeverria, Marc Ribalta Gené
  • University of Thessaly (Greece): Chrysi Laspidou, Dimitris Kofinas, Alexandra Ioannou
  • National Technical University of Athens: Maria Papadopoulou
  • KWR (Netherlands): Dragan Savic, Lydia Vamvakeridou-Lyroudia, Frederic Béen, Gertjan Medema
I6RC6OrlT40

“Ik ben bijzonder trots op ons KWR-team en onze bijdrage aan dit project. We kunnen niet wachten om dit idee verder te ontwikkelen tot een instrument dat autoriteiten kan helpen bij de bestrijding van de pandemie”.
prof. Dragan Savic FREng
prof. Dragan Savic FREng
“Alleen met internationale samenwerking en een interdisciplinaire aanpak kunnen we de pandemie succesvol bestrijden. Sewers4Covid is daar een voorbeeld van. Wanneer je er als land, organisatie of discipline in je eentje onderzoek naar doet of aan werkt, kun je geen impact hebben.”
dr. Lydia Vamvakeridou-Lyroudia MEng
dr. Lydia Vamvakeridou-Lyroudia MEng

 

Dr Mehdi Khoury, een Senior Research Fellow bij CWS, zei:
“If you know in advance when the virus is coming and where it’s coming, you can anticipate. Layers of socio-economic data about the area can then be used to decide what combination of measures will have the best effects considering the available resources.”

“Our strong international partnership has created a system Sewers4COVID that will contribute to global action to fight against pandemics. The concept is also transferrable to predict other diseases to enhance public health protection in many other countries.” voegde Dr Albert Chen, een Senior Research Fellow bij CWS toe.

delen