Jaarbeeld 2019

Peer review commissie prijst wetenschappelijke kwaliteit en impact van KWR

‘KWR is een uniek instituut, met een zeer hoge wetenschappelijke kwaliteit, dat de waarde van de kennis en expertise op het gebied van water op een hoog niveau versterkt en vergroot.’ Dat is de hoofdconclusie van de peer review commissie die eind 2018 op uitnodiging van KWR haar oordeel gaf over de wetenschappelijke prestaties en de impact van het onderzoek van KWR in de jaren 2013 tot en met 2017.

KWR vraagt eens in de vijf jaar een commissie van internationaal hoog aangeschreven (water)wetenschappers om hun oordeel te geven over zijn wetenschappelijke prestaties en de impact van zijn onderzoek. In november 2018 bestond deze commissie uit:

  • Dr. Xavier Litrico (chairman), scientific director, Suez (France).
  • Prof. Dr. Jörg E. Drewes, Chair of Urban Water Systems Engineering, Department of Civil, Geo and Environmental Engineering, Technical University of Munich (Germany).
  • Prof. Dr. Bernhard Truffer, Head of the Department of Environmental Social Sciences at the Federal Institute of Aquatic Science and Technology (Eawag) in Switzerland and professor at Utrecht University “Geography of Transitions in Urban Infrastructures” (The Netherlands).
  • Prof. PhD. H.-J. Albrechtsen, Professor in the Department of Environmental Engineering at the Technical University of Denmark. (Denmark).
  • Prof. Dr. Juliette Legler, ERT, Professor of Toxicology and Head of Toxicology at the Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) Utrecht University (Netherlands)

Gedurende twee dagen verdiepten de commissieleden zich in KWR aan de hand van diepte-interviews met ervaren en beginnende wetenschappers van KWR en een aantal samenwerkingspartners van het instituut, voorbereid meteen uitgebreide zelfevaluatie. Dit heeft, naast het positieve eindoordeel hierboven en op diverse deelgebieden, waardevolle aanbevelingen opgeleverd om de wetenschappelijke kwaliteit van KWR en de verschillende kennisgroepen in de komende jaren nog verder te verbeteren. De commissie adviseert KWR bijvoorbeeld om de focus op het gebied van hydroinformatica verder uit te werken. Datzelfde advies geldt voor de ingezette groei van internationale activiteiten in bijvoorbeeld het Watershare-initiatief en de valorisatie van het onderzoek.

Inmiddels hebben het managementteam en de Wetenschapsraad van KWR de aanbevelingen meegenomen in hun plannen voor de toekomst van KWR. Zij danken de commissieleden hartelijk voor de geleverde inspanning en de waardevolle adviezen.

 

Directeur Dragan Savic en Chief Science Officer Kees van Leeuwen informeren de onderzoekers van KWR over de resultaten van de peer review.

 

 

delen