Jaarbeeld 2019

 • 92
  Peer-reviewed artikelen
 • 67
  109
  Man/vrouw
 • 26
  Internationale collega's
 • 4689
  Citaties

In verbinding met de wereld

In gesprek met KWR-directeur Dragan Savic

Water speelt een sleutelrol in vraagstukken rond gezondheid, klimaatverandering, energie en voedsel. Voor directeur Dragan Savic aanleiding om bij het jaaroverzicht met een brede blik op water vooruit te kijken. “Als KWR moeten we onze jarenlange ervaring met water en met samenwerkingsverbanden binnen Europa steeds meer verbinden met de rest van de wereld.”

“KWR heeft alles in huis om een wereldspeler te zijn in duurzame ontwikkeling.”
prof. Dragan Savic FREng
prof. Dragan Savic FREng

 

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Wereldwijde maatschappelijke ontwikkelingen laten zien dat problemen niet puur vanuit de techniek kunnen worden opgelost. Of het nu bijvoorbeeld gaat om waterhergebruik, droogte of wet- en regelgeving; in alle thema’s rond water moet een brede sociaal-maatschappelijke context worden meegewogen zodat klanten en burgers betrokken zijn.

Vanuit deze achtergrond richt KWR zich steeds zichtbaarder op duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die wereldwijd actueel zijn. “In het verleden werden technologieën vaak gekopieerd en elders toegepast,” zegt Dragan Savic. “Dat werkt niet meer. In ontwikkelingslanden kunnen stappen die we hier hebben gemaakt worden overgeslagen. In plaats van collectieve watersystemen kunnen we bijvoorbeeld kijken naar decentrale of hybride systemen. Daarbij is digitalisering onvermijdelijk. KWR heeft alles in huis om een wereldspeler in deze ontwikkelingen te zijn en daar wil ik het komend jaar in investeren.”

Aanjagen van innovatie

De innovaties die nodig zijn, worden vanuit KWR in toenemende mate aangejaagd. Ons instituut opereert in een steeds groter netwerk van kennisinstellingen en partners uit de praktijk.

Binnen de Nederlandse watersector worden we gezien als dé leverancier van vernieuwend onderzoek, vaak in internationaal verband. Een trend die vooral sinds de oprichting van Watershare door KWR in 2012 enorm is toegenomen.

Zo werden in 2019 verschillende Chinese partners lid van Watershare. En ook Cyprus trad toe, wat betekent dat het hele Middellandse Zeegebied nu bij de ontwikkelingen van de watersector kan worden betrokken. Dragan Savic: “Een uitstekende illustratie van onze ambitie om internationaal te groeien.”

Sociale verantwoordelijkheid

In lijn met de geschetste ontwikkeling ligt het voor de hand dat Nederland een vooraanstaande positie inneemt in duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor de watersector.

“Een goed voorbeeld is hoe wij met onze afvalwaterzuivering omgaan,” zegt Dragan Savic. “We zijn in staat om nagenoeg alles te recyclen. Iedereen zou moeten weten dat in Nederland de kwaliteit van drinkwater bijzonder hoog is. En dat onze waterbedrijven ondanks allerlei eisen toch uitstekend weten te presteren. Ik voel de sociale verantwoordelijkheid dat KWR in die toppositie blijft investeren. Met onderzoek, projecten en het opleiden van PhD’s. Cruciaal is om onze kennis en ervaring tot ver buiten onze landsgrenzen te brengen. Zodat anderen het kunnen toepassen in hun specifieke situatie.”

Bekijk ook onze eerdere jaarbeelden: 2018 2017 2016 2015
+ Lees meer

De kracht van KWR

Feiten & cijfers 2019

Selectie van het nieuws uit 2019