Agenda

Agenda

BTO-workshop “Snelle hydrogeochemische tools: via data-analyse naar patronen en voorspelling ruwwaterkwaliteit”

Evenement details

Hoe controleer ik makkelijk en snel of mijn waterkwaliteitsdata chemisch consistent is?

Welke patronen kan in uit mijn gegevens halen en welke gidsparameters helpen me daarbij?

Hoe maak ik snel en met beperkte gegevens een inschatting van (de verandering van) de ruwwaterkwaliteit?

Drie voorbeeldvragen uit de dagelijkse praktijk van hydrologen bij drinkwaterbedrijven. Vragen die snel en relatief eenvoudig beantwoord kunnen worden met de Excel-tools Hydrogeochemical (HGC)  en Hydrochemical Response Predictor (HARP). HGC is een tool voor opslag, beheer, controle, correctie en interpretatie van waterkwaliteitsgegevens; HARP voorspelt ruwwaterkwaliteit op basis van de hydrologische response curve van puttenvelden. In de BTO-workshop ‘Snelle hydrogeochemische tools’ staat het leren werken met deze tools centraal.

De workshop wordt georganiseerd voor (hydro)geologen, hydrologen, hydro(geo)chemici, eco(hydro)logen en andere betrokken bij waterkwaliteitsvraagstukken van drinkwaterbedrijven. Aspecten die aan de orde komen zijn onder andere monitoring, datacontrole en -verwerking, data-interpretatie, kwaliteitsbeoordeling, identificatie van processen, en voorspelling van de ruwwaterkwaliteit van puttenvelden.

De workshop bestaat uit praktische oefeningen met de tools HGC en HARP, na een korte inleiding in achtergrond en theorie. Iedereen met een basiskennis hydrologie, waterkwaliteit en Excel kan met deze tools leren werken.