dr. Johann Poinapen PhD, FIEAust, CPEng

dr. Johann Poinapen PhD, FIEAust, CPEng

  • Senior onderzoeker
  • 030-6069638
  • johann.poinapen@kwrwater.nl
  • 06-11728983

Johann geeft in het waterzuiveringsteam van KWR leiding aan onderzoek en innovatie op het gebied van water- en afvalwaterzuivering, het hergebruik van (afval)water, en de terugwinning van grondstoffen uit (afval)water. Hij is daarmee actief op de raakvlakken tussen water, energie en voedingsmiddelen. Johann is onder meer verantwoordelijk voor het ontwikkelen en aansturen van de internationale ambities van KWR. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring in de water- en afvalwatertechniek, in zowel geïndustrialiseerde als ontwikkelingslanden. In de loop van zijn carrière heeft hij steeds zijn capaciteiten op het gebied van technisch leiderschap, technisch ontwerp, onderzoek, bedrijfsontwikkeling, projectmanagement, bedrijfsvoering en zakelijk management ingezet en verder ontwikkeld. Johann heeft voor de water- en grondstoffensectoren zowel als consultant en als praktijkgerichte onderzoeker gewerkt aan (afval)waterzuivering, hergebruik van water en de terugwinning van grondstoffen. Hij heeft op tal van plekken wereldwijd ervaring opgedaan in de industrie en daarbij competenties ontwikkeld en toegepast op het gebied van biochemisch procesontwerp, waterkwaliteit-techniek, waterhergebruik, membraanfiltratie, pekelbehandeling, de afscheiding van biologische voedingsstoffen, anaërobe vergisting, ontsmetting, geavanceerde oxidatieprocessen en modelmatige analyse.
Voordat hij zich aansloot bij KWR, leidde hij het Institute of Applied Sciences, de onderzoeks- en adviestak van de University of the South Pacific. Daar werkte hij samen met de publieke en de private sector om in te spelen op de economische, ecologische en maatschappelijke behoeften van de betrokken eilandengroepen. Hij voorzag daarbij in technisch leiderschap en strategische richting ter bevordering van duurzaamheid op het gebied van water en milieu.
Eerder had hij in Australië bij Amec de technische leiding voor water en de procestechniek bij de behandeling van water en pekel in de olie- en gasindustrie. Daarvoor was hij verbonden aan het internationale adviesbureau MWH (nu onderdeel van Stantec), waar hij verschillende leidinggevende functies vervulde en veel belangrijke bijdragen leverde aan de organisatie.
Johann promoveerde bij de Water Research Group van de Universiteit van Kaapstad in de procestechniek voor afvalwaterzuivering. Hij is ‘Fellow’ (als vooraanstaand deskundige aangemerkt lid) van Institution of Engineers Australia, IEAust), de Australische vereniging van ingenieurs, waar hij is geregistreerd in de categorie ‘professional engineer’ voor de vakgebieden chemie en milieutechniek.