Nieuws

Joan Rose benoemd tot KWR Honorary Fellow

Internationaal vooraanstaand onderzoeker Joan Rose is op 11 oktober tijdens het congres van de International Water Association (IWA) in Brisbane benoemd tot ‘KWR Honorary Fellow’. Het KWR Honorary Fellowship is bedoeld om personen die zich voor het instituut en voor de collectieve zaak onderscheidend hebben ingezet, te waarderen en eren.

Pionierswerk

Rose is benoemd vanwege haar voortdurende en inspirerende pionierswerk in het onderzoek naar microbiologie, waterkwaliteit en gezondheid, en haar grote internationale inzet voor het stimuleren van excellent, maatschappelijk ingebed onderzoek. Zij is pionier in de toepassing van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in de watersector, zoals metagenomics. Haar toegankelijke manier van communiceren over waterproblematiek en onderzoeksresultaten met veel gevoel voor maatschappelijke relevantie maken haar tot een voorbeeld voor andere onderzoekers in haar werkveld.

KWR Honorary Fellowship

KWR heeft zich de afgelopen jaren een internationaal aansprekende en zichtbare positie verworven op het gebied van het toegepaste onderzoek in de waterketen. In dit proces van groei is het commitment, de daadkracht en steun van individuen voor KWR en voor het collectieve waterketengerelateerde onderzoek van doorslaggevend belang gebleken. Deze individuen kunnen bestuurders, toezichthouders of eigenaren uit KWR-kring zijn, maar ook personen uit het bredere nationale en internationale netwerk van KWR. Rose is daarvan een zeer aansprekend voorbeeld.

Langdurige samenwerking

Rose is Homer Nowlin Endowed Chair of Water Research aan de Michigan State University en mede-directeur van het Center for Advancing Microbial Risk Assessment (CAMRA) en het Center for Water Sciences. Ze heeft dit jaar tevens de prestigieuze Stockholm Water Prize gewonnen voor haar bijdrage aan de volksgezondheid via onderzoek van water en gezondheidsrisico’s. KWR werkt samen met Rose en haar onderzoeksgroep sinds 1991, onder andere in het Global Water Pathogen Project, waarin 150 wetenschappers van over de hele wereld onder haar inspirerende leiding wetenschappelijke de informatie bij elkaar brengen over ziekteverwekkers in rioolwater en de effectiviteit van zuiveringstechnieken en andere interventies in de waterketen.

Tweede KWR Honorary Fellow

Rose is de tweede persoon die benoemd is tot KWR Honorary Fellow. Eerder werd Martien den Blanken, oud-directeur van waterbedrijf PWN, benoemd vanwege zijn zeer grote en langjarige inzet als directeur van een waterbedrijf voor het ontwikkelen van een aansprekend collectief onderzoeksprogramma en het vergroten van de innovatieslagkracht van de Nederlandse watersector.

delen