Nieuws

Nieuws

KWR gebouw “meest stimulerende omgeving” van Nederland

Ons nieuwe KWR-gebouw is uitgeroepen tot meest stimulerende omgeving in het kader van de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-prijs van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Dat heeft de vakjury bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 19 mei in de nieuwe A’DAM-toren. “Een prachtig gebouw, prettig om te verblijven, rustig en transparant – je waant je bijna buiten”, aldus de jury. KWR-directeur Wim van Vierssen: “De prijs laat zien dat we erin zijn geslaagd om een gebouw neer te zetten waarin mensen graag willen werken”.

De professionele jury van ‘BNA Beste Gebouw van het Jaar’ stond deze editie onder voorzitterschap van Hanneke Groenteman en bestond daarnaast uit de architecten Mels Crouwel, Maaike Westinga en Reimar von Meding, alsmede AM-directeur Ronald Huikeshoven en dijkgraaf Roelof Bleker. Naast de beoordeling door de vakjury kon ook het publiek stemmen op zijn favoriete project. De ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee is uitgeroepen tot het Beste Gebouw van 2016. Daarnaast waren er prijzen te verdienen in vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Particuliere Woonbeleving en Stimulerende Omgevingen.

Paviljoen in het groen

Het KWR-gebouw was een van de in totaal acht genomineerde projecten en is winnaar in de categorie Stimulerende Omgevingen. Deze categorie richt zich op wijze waarop het gebouw bijdraagt aan verbetering van de gehuisveste functies; in het geval van een kantoor het verbeteren van de werkprestaties. Het nieuwe KWR-gebouw is ontworpen als transparant paviljoen in het groen, met een sterke relatie tussen binnen en buiten. Het doel was een lichte en aangename werkomgeving te creëren, gericht op flexibel gebruik, interactie en kennisdeling. Daarin is het ontwerp geslaagd, volgens Von Meding: “KWR bewijst dat een kantoor op een bedrijfsterrein, een veel voorkomende maar enigszins veronachtzaamde opgave, toch een heel bijzonder gebouw kan zijn. Een prachtig gebouw, prettig om te verblijven, rustig en transparant – je waant je bijna buiten.”

Goed doordacht ontwerp

De jury prijsde de consistentie waarmee het concept van het kantoor rond een centraal atrium met trappartij is uitgewerkt. “Van de positie van het gebouw op het terrein tot de ‘klinische’ uitstraling, die wonderwel aansluit bij de functie van het laboratorium; het gebouw is van het begin tot eind doordacht.” KWR-directeur Wim van Vierssen beaamt dat: “Vanaf het allereerste begin was het de bedoeling een gebouw neer te zetten waarin onze mensen graag willen werken. Dat is gelukt, en we zijn dan ook bijzonder trots dat we juist in de categorie Stimulerende Omgevingen gewonnen hebben.”

BNA Gebouw van het Jaar KWR meest stimulerende omgeving van Nederland