Ervaren onderzoeker Ecologie (32-40 uur)

Voor het team Ecohydrologie zijn wij op zoek naar een ervaren onderzoeker Ecologie. Ben jij de nieuwsgierige, ondernemende en gedreven onderzoeker die samen met ons wil werken aan uiteenlopende onderzoeksprojecten op het gebied van water en natuur, en op het dynamische snijvlak van onderzoek en praktijk? Dan maken we graag kennis met jou.

 

Over de functie

Je werkt (alleen of in teamverband) aan verschillende projecten en onderzoekslijnen op het snijvlak van ecologie en hydrologie. Denk hierbij aan o.a. bescherming en herstel van natuur- en/of waterwingebieden, ecologische effecten van stikstofdepositie, en de effecten van ontwatering, (drink)waterwinning en klimaatverandering op natuur.

 

Jouw werkzaamheden zullen onder andere bestaan uit:

 • Het verrichten van onderzoek aan vegetatie, (hydro)ecologie, bodem en hydrogeochemie in, overwegend, Nederlandse (natuur)gebieden;
 • Uitvoeren van reviews en meta-analyse voor (hydro)ecologisch en biogeochemische vraagstukken;
 • Het (mee)schrijven aan voorstellen, rapportages en maken en geven van presentaties naar aanleiding van het uitgevoerde onderzoek.

 

Jouw profiel

Je bent een ervaren onderzoeker met verstand van en kennis over hydro-ecologie, vegetatie en biogeochemie. Je bent creatief en weet van (onderzoeks)ideeën projecten te maken, wellicht zelfs (meerjarige) onderzoeksprogramma’s. Hiervoor maak je gebruik van je relevante (inter)nationale netwerk en acquisitie-ervaring. Je bent een “verbinder” en teamspeler met goede communicatieve vaardigheden.

 

Verder:

 • Beschik je over een afgeronde academische opleiding relevant voor deze functie, bijvoorbeeld landschaps- of systeemecologie en/of hydrogeochemie;
 • Heb je minimaal 10 jaar werkervaring op één en bij voorkeur meerdere van bovengenoemde domeinen;
 • Heb je een goede kennis van de Nederlandse/Noordwest-Europese hogere planten en vegetatietypen;
 • Heb je praktijkervaring met veldonderzoek aan vegetatie, hydrogeochemie, en idealiter, hydrologie;
 • Weet je het werk goed te plannen en te organiseren, ben je creatief en innovatief;
 • Beschik je over een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord én geschrift.
 • Het is een pré als je ervaring en expertise hebt in beekdalen en/of kustduinen;
 • Is het een pré als je affiniteit hebt met ecologisch modelleren.

 

Mocht je niet aan het volledige profiel voldoen maar ben je wel enthousiast over deze functie? Ook dan zien wij graag jouw motivatie en cv tegemoet.

 

Ons aanbod voor jou

We hechten sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en bieden daarvoor diverse mogelijkheden, zoals een goede onboarding en diverse cursussen en vaardigheidstrainingen. Een goede balans werk/privé staat bij ons voorop. KWR heeft uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en is aangesloten bij de cao Waterbedrijven (o.a. Flexibel Arbeidsvoorwaarden Budget van 22,11%). Daarnaast behoort deels thuiswerken tot de mogelijkheden.

 

Daarnaast kun jij je praktijkgerichte werkzaamheden uitvoeren in een duurzaam gebouwd glazen gebouw, dat is ingericht op samenwerking en kennisdeling tussen collega’s, teams en zakelijke contacten. Met deze functie en ons profiel biedt KWR een bijzondere werkomgeving.

 

Het team

Team Ecohydrologie onderzoekt de invloed van onder meer klimaatverandering, nutriënten en water- en terreinbeheer op de biodiversiteit en grondwateraanvulling, en bestudeert het effect van natuurherstelmaatregelen. We dragen hiermee bij aan het behalen van natuurdoelstellingen en aan een duurzame zoetwaterwatervoorziening. Specifiek voor de stedelijke omgeving kijken we naar ‘blauwgroene’ oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Het team bestaat momenteel uit 15 specialisten met een variërende achtergrond en ervaring.

 

Over KWR

Veilig en schoon drinkwater is een groot goed. KWR is een internationaal gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van waterkwaliteit, watersysteem-denken, en duurzame (natuur)ontwikkeling. ‘Bridging science to practice’ is onze missie. Vanuit ons bijna volledig duurzame gebouw met ‘state of the art’ laboratoria werken onze ca. 200 medewerkers vanuit twee kennisgroepen aan innovatieve projecten in Nederland en in groeiende mate in en buiten Europa. De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven en het Belgische ‘De Watergroep’ zijn onze aandeelhouders.

 

Onze onderzoekers werken op het snijvlak van wetenschap, bedrijfsleven en samenleving. Hun kracht schuilt in de vertaling van wetenschappelijke kennis naar toepasbare praktijkoplossingen voor eindgebruikers in de Nederlandse en internationale watersector. Ter ondersteuning van het onderzoek beschikt KWR over gespecialiseerde laboratoria, een proefhal en er worden proefinstallaties in eigen beheer gebouwd. Daarnaast wordt bedrijfsspecifieke software ontwikkeld voor gebruik binnen projecten.

 

Wil jij de waterwetenschap verder brengen en samen met ons werken aan een duurzame samenleving?

Stuur dan voor 24 april 2024 per e-mail je motivatiebrief en cv naar onder vermelding van vacaturenummer 240042.

 

Meer informatie

Voor meer inhoudelijke informatie over deze functie kun je contact opnemen met Edu Dorland (teamleider) per telefoon 030 6069 532 of per email .

 

Voor informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Eduard Post (Adviseur Human Resources) per telefoon 030 6069 633 of per e-mail .

 

 

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

 

delen