Nieuws

Blauwgroen energiedak Mannoury wint Dak van het Jaar 2022

PV-panelen, waterhergebruik, waterberging en koeling gecombineerd voor leefbare stad bij klimaatverandering

De verkiezing voor Dak van het Jaar heeft in de categorie platte daken een eerste prijs opgeleverd voor het woningbouwproject Mannoury in Amsterdam en het TKI-project Urban PhotoSynthesis, dat zich richt op integrale oplossingen om de stedelijke omgeving aan te passen aan klimaatverandering. En wat nog mooier is: de eerste resultaten van dit project, dat eind 2023 afloopt, geven zicht op mooie resultaten. Gijsbert Cirkel: “We zien dat een blauwgroen dak zorgt voor verkoeling en helpt om de opbrengst van PV-panelen te vergroten.”

Vastgoedinvesteerder Aedes heeft het initiatief genomen voor de ontwikkeling van het Mannoury-gebouw in Amsterdam waar het TKI-Watertechnologieproject Urban PhotoSynthesis wordt uitgevoerd. Daarin werken Aedes, de gemeente Amsterdam, ECOFYT, Permavoid, Techniplan Adviseurs, SDR Elektrotechniek en KWR samen aan een uniek appartementengebouw, dat bijdraagt aan biodiversiteit, leefbaarheid en de energietransitie in de stad door het combineren van een blauw-groen dak, lokale grijswaterzuivering en efficiënte zonnepanelen. Het gebouw helpt zo de stad en de zonnepanelen te koelen, vermindert de kans op wateroverlast tijdens heftige regenbuien, hergebruikt gezuiverd douchewater in droge perioden en creëert bovenal prettige en gezonde leefomstandigheden voor bewoners.

Woningbouwproject Mannoury biedt een ideale mogelijkheid biedt voor full-scale vergelijkend onderzoek.

Dak van het jaar

Het project is een van de 15 projecten die hebben meegedongen naar de titel Dak van het jaar 2022 in de categorie platte daken – en het heeft gewonnen!  Tijdens de uitreiking van de prijs op vrijdagavond 24 maart sprak de jury onder andere grote waardering uit voor de combinatie van verschillende systemen en experimenten binnen één project: “Vooral omdat de wateropslag in de kelder, extra leidingsystemen voor grijswater en een zwaardere dakvloer extra investeringen vragen. Ook het integreren van alle systemen voor water, energie, groen en veiligheid was een proces dat uiteindelijk succesvol doorlopen is. Mannoury is het resultaat van een mooie samenwerking tussen gemeente, projectontwikkelaar, onderzoeksinstellingen, architect, bouwer, leveranciers en onderaannemers.”

V.l.n.r Joris Voeten (Permavoid/WUR), Gijsbert Cirkel (KWR), Sacha Stolp (gemeente Amsterdam), Frank van Dien (Ecofyt) en Wietse Buskermolen (Aedes) met de prijs voor Dak van het Jaar 2022.

Identieke torens: ideaal voor vergelijking

Dit tweejarige project wordt eind 2023 afgerond. Mannoury bestaat uit 2 identieke torens, wat een ideale mogelijkheid biedt voor full-scale vergelijkend onderzoek. Het Project Urban PhotoSynthesis vergelijkt de hoeveelheid opgewekte zonne-energie op het blauw-groene dak met de opgewekte hoeveelheid op een standaard zwart bitumen dak. Ook worden de waterzuiverende eigenschappen van een in het blauw-groene dak geïntegreerd natuurlijk begroeid helofytenfilter op het ene dak vergeleken met die van een biomembraanreactor-filterinstallatie in de kelder van het andere gebouw. Als laatste wordt ook een volledig computergestuurd waterbeheersysteem in de combinatie met natuurlijke overlopen en zwaartekracht getest. De resultaten van dit tweejarige onderzoek worden eind 2023 verwacht. Gijsbert Cirkel is vanuit KWR betrokken bij het project: “De eerste resultaten zijn hoopvol. We zien duidelijk koelere omstandigheden op het blauw-groene dak. Ook is de opbrengst van de PV-panelen zo’n 4,5 procent hoger op het geïrrigeerde blauw-groene dak.”

KWR feliciteert alle mede-deelnemers aan het Mannoury-project van harte met deze prijs en hoopt dat de prijs zal bijdragen aan meer belangstelling voor klimaatbestendig bouwen en watergebruik in de stad.

 

delen