Blog

Circulaire economie op IWA Kopenhagen

Ervaringen en reflecties

IWA World Water Congress & Exhibition: een hele mond vol, maar wat een waanzinnige ervaring! Vol enthousiasme, en nieuwsgierig naar wat de komende week zou brengen, stapte ik op zaterdagochtend 10 september vroeg in Utrecht op de trein met Kopenhagen als eindbestemming. Een werkelijk inspirerende week waarin ik deelnam aan mijn eerste, grote internationale congres over het hele watersysteem.

De avonturen van een treinreis naar Kopenhagen

De treinreis was een avontuur op zich. Samen met mijn collega Siddarth Seshan stapten we in Utrecht om kwart voor 7 ’s ochtends op de trein. De dag ervoor hadden we ons al gerealiseerd dat we, door deze eerste trein te nemen, de aansluiting met de treinvervangende busdienst zouden missen. In Hengelo aangekomen, bleken de bussen helemaal niet te rijden. Maar we wisten onze weg te vinden naar Osnabrück, waar we de IC naar Hamburg namen. We verlieten Hamburg met 2 uur vertraging en gingen op weg naar Kopenhagen. Uiteindelijk kwamen we om 9 uur ’s avonds aan in de Deense hoofdstad. Een hele treinreis, maar gelukkig vertrokken we vroeg in de ochtend, zodat we eventuele tegenslagen konden opvangen!

De waarde van (afval)water

Op maandag, de eerste officiële dag van de IWA, was het thema van KWR & Friends ‘Circulaire economie’. In de ochtend vond de eerste sessie plaats onder de titel ‘Circulaire economie: Taking stock of the value of (waste)water’, voor bedrijven, onderzoekers en praktijkmensen die werken aan onderwerpen als:

Klaasjan Raat (KWR) organiseerde een workshop over het onderwerp “bouwen aan integratieve, regionale strategieën voor verantwoord waterhergebruik”. Presentaties werden gegeven door:

  • Shafick Adams, Water Research Commission, Zuid-Afrika
  • Ruud Bartholomeus, KWR Water Research Institute and Wageningen University, Nederland
  • Heather Smith, Cranfield University, VK
  • Han Vervaeren, De Watergroep, België

De workshop was inspirerend, vooral omdat de presentaties een duidelijk interdisciplinair perspectief op waterhergebruik schetsten, met zowel inhoudelijke technische als sociaal-wetenschappelijke kennis. Er werd bijvoorbeeld gewezen op het belang van een geïntegreerde oplossing voor waterhergebruik: een oplossing voor de ene belanghebbende mag geen uitdaging vormen voor de andere. Tijdens de rondetafelsessie waaraan ik deelnam, was er ook een discussie over hoe we het watersysteem moeten zien. Kunnen we bijvoorbeeld het antropogene watersysteem los zien van het natuurlijke watersysteem? Of kunnen we het trage watersysteem scheiden van het snelle watersysteem? Het scheiden van het watersysteem zou ons kunnen helpen de uitdagingen te verduidelijken en scherpere oplossingen te formuleren.

Intergenerationele dialoog naar een circulaire economie

Later op de dag gingen we door met het thema van de circulaire economie en organiseerden we een intergenerationele dialoog over dit onderwerp op de stand van KWR & Friends. Klaasjan Raat en ik faciliteerden interessante discussies tussen jonge professionals en meer ervaren professionals, met name over de vraag van de waarde van water. Kan het watersysteem bijvoorbeeld worden georganiseerd als een ‘sharing economy’? Of hoe kunnen we ervoor zorgen dat we alleen het water gebruiken dat beschikbaar is, in plaats van meer water te onttrekken dan kan worden aangevuld? De stand van KWR & Friends was niet de enige plaats van het congres waarin jonge professionals en ervaren professionals met elkaar in discussie gingen.

IWA zelf had ook aandacht voor het betrekken van jonge professionals, door middel van workshops, lezingen en een zeer inspirerende keynote gegeven door Inês Breda, lid van de IWA Emerging Water Leaders Steering Committee Inês schetste duidelijk het carrièrepad en de mijlpalen van jonge onderzoekers. Zij ging ook in op de uitdagingen binnen de watersector en benadrukte de kracht van samenwerking tussen generaties.

De interdisciplinariteit en intergenerationaliteit van de watersector

Het IWA-congres was groots en intensief, maar vooral inspirerend. Het belang van zowel interdisciplinaire als intergenerationele samenwerking werd me heel duidelijk. Het is cruciaal om onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken en vanuit het perspectief van verschillende disciplines en generaties te bekijken. Het was ongelooflijk gaaf om te zien hoe gevarieerd de KWR-groep was. Dit was een fantastische eerste ervaring, ik kijk uit naar wat komen gaat! Of, zoals Wim Audenaert mooi tijdens het congres verwoordde: ‘Walk before you run, but start walking’.

Op de foto (v.l.n.r.): Lisa Andrews, Siddarth Seshan, Nienke Meekel, Raül Glotzbach, Janine de Wit.

Als u meer wilt weten over onze ervaringen met internationale samenwerking en kennisuitwisseling, kijk dan eens naar de blogs van mijn collega’s: Lisa Andrews en Nienke Meekel over diversiteit en inclusie en over waterkwaliteit en gezondheid. Blijf op de hoogte!

delen