Blog

Een datavalidatietool voor sensordata verder brengen

Terugblik op de mini-hackaton

Op donderdag 26 juni organiseerde KWR Water Research Institute een mini-hackathon voor professionals uit de watersector die veel werken met sensordata. De dag stond in het teken van samenwerking, innovatie en het verbeteren van een datavalidatietool (DVR-tool) die door KWR is ontwikkeld. 

Een dag vol ideeën en samenwerking

De hackathon bracht vijf enthousiaste deelnemers samen met diverse achtergronden: van het internet der dingen (IoT) en datawetenschap tot procesautomatisering en operationele bedrijfsvoering. Vertegenwoordigers van drie verschillende waterbedrijven waren aanwezig, wat zorgde voor een mooie mix van perspectieven en praktijkervaring. 

Na een welkom door Dirk Vries, waarin hij de ontwikkeling van de datavalidatietool toelichtte, werden ideeën verzameld en besproken. Uiteindelijk werd besloten om aan twee concepten te werken: 

  1. Het correleren van meerdere sensoren, om meer context te kunnen geven aan gedetecteerde afwijkingen. 
  2. Een onafhankelijke front-end visualisatie, waarmee de output van de tool eenvoudiger en intuïtiever bekeken kan worden. 

Onder begeleiding van Siddharth Seshan en Aron Aksan gingen de twee teams aan de slag. Rond het middaguur werd er even op adem gekomen met een lunch en een korte wandeling in de buitenlucht. 

Wat we leerden

De mini-hackathon leverde waardevolle inzichten op: 

  • Samenwerken aan een concreet idee leidt in korte tijd tot verrassend veel resultaat. 
  • Het is mogelijk om in een dagdeel een functionerend proof-of-concept op te zetten, maar voor een volledig werkend resultaat is meer tijd nodig. 
  • Een hackathon is een uitstekende manier om collega-datawetenschappers te ontmoeten en beter te begrijpen wat er speelt op de werkvloer. 
  • In de watersector wordt nog vaak gewerkt met standaardtools die niet altijd aansluiten op de specifieke behoeften rondom datavalidatie en -correctie. Ook voor het uitwerken en uitproberen van ideeën die deze leemtes opvullen, kan een hackathon nuttig zijn. 

Afbeelding 1. Eén van de opbrengsten van de hackaton, een concept van een dashboard om sensordata te laden en te visualiseren. Disclaimer: functionaliteit is nog niet volledig uitgewerkt.

Tot slot

Deze mini-hackathon was een geslaagde eerste stap richting meer samenwerking en digitale innovatie binnen de watersector. De mini-hackathon bood waardevolle inzichten in de ontwikkelinspanningen die nodig zijn om innovatiegerichte tools op te schalen en te integreren in de bestaande, complexe IT-systemen van drinkwaterbedrijven.  

We kijken uit naar vervolginitiatieven waarin we samen met onze partners blijven bouwen aan slimme, betrouwbare oplossingen waarbij data een centrale rol speelt. 

Wil je meedenken of meedoen aan een volgende sessie? Neem gerust contact met ons op! 

delen