Jaarbeeld 2018

Onderzoek naar invloed ondergrondse warmtebronnen op drinkwatertemperatuur

Onderzoeksinstituten KWR en Deltares gaan onderzoek doen naar de invloed van ondergrondse warmtebronnen op de drinkwatertemperatuur. Dit is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst met verschillende betrokken organisaties.

De ondergrond raakt steeds voller en daaruit volgt de vraag wat voor effect verschillende warmtebronnen (bijvoorbeeld elektriciteitskabels of warmteleidingen) op de drinkwatertemperatuur hebben. Door het warmteverlies wordt de ondergrond opgewarmd en deze warmte kan ook het drinkwater opwarmen. Hierdoor is het mogelijk dat in de toekomst de drinkwatertemperatuur boven acceptabele en wettelijke waardes stijgt. In het onderzoek houden we ook rekening met hogere temperaturen door een veranderend klimaat. Om de mate van drinkwateropwarming te onderzoeken en om tot ontwerprichtlijnen te komen voor de aanbevolen minimale afstand tussen drinkwaterleiding en warmtebron is er een samenwerkingsverband opgezet tussen KWR, Deltares, 6 drinkwaterbedrijven, Alliander en EnergieNederland. Via EnergieNederland dragen alle grotere warmtenetbedrijven bij aan dit onderzoek.

Wiel Tilmans (unitmanager Hydraulic Engineering Deltares) en Idsart Dijkstra (manager kennisgroep Watersystemen & Technologie KWR) ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst over onderzoek naar de invloed van ondergrondse kabels en warmteleidingen op de drinkwatertemperatuur.

“Deze samenwerking tussen drinkwaterbedrijven en de energiesector laat zien dat we de drinkwaterkwaliteit serieus nemen. Gezamenlijk onderzoek is nodig om antwoord te geven op de vraag of het een probleem is , waar en hoe groot.”, aldus Wiel Tilmans, unitmanager bij Deltares. Idsart Dijkstra, manager  bij KWR: “We zijn blij dat we als kennisinstituut voor de drinkwaterbedrijven samen met Deltares  deze verschillende partijen bij elkaar hebben gebracht.”

Modellen en richtlijnen

Binnen de samenwerking zal de kennis van KWR over drinkwaterdistributie, temperatuur van drinkwater en de bodem en veldmetingen in drinkwatersystemen, gecombineerd worden met Deltares’ kennis van dynamische processen in het leidingnet en thermische processen in de ondergrond. Dit zal uiteindelijk leiden tot gecombineerde modellen die de temperatuur van het drinkwater kunnen uitrekenen op basis van verschillende parameters zoals bodemtype, afstand tot warmtebron en type warmtebron. Deze modellen zullen gevalideerd worden met behulp van meetdata. Uiteindelijk zullen richtlijnen opgesteld worden voor de aanbevolen afstand tussen drinkwaterleiding en warmtebron in verschillende veel voorkomende standaardsituaties in Nederland. Hiermee legt dit project de basis voor een gezamenlijke visie op de uitbreiding van warmtenetten en elektriciteitsnetten in stedelijke gebieden, als onderdeel van de energietransitie in Nederland. “De richtlijnen zullen bijdragen aan de veiligheid van de drinkwatervoorziening in de toekomst”, zegt Wiel Tilmans. Het onderzoek wordt medegefinancierd door de volgende organisaties: Waternet, WMD, Evides Waterbedrijf, PWN, Dunea, Oasen, Alliander, EnergieNederland en TKI Watertechnologie.

Leidingen.

delen