Nieuws

SETAC eert Pim de Voogt met Emeritus Membership

De Society of Environmental Toxicology and Chemistry heeft Pim de Voogt het Emeritus Membership toegekend. De status van Emeritus-lidmaatschap is een grote eer voor gepensioneerden die een duurzame en onderscheidende bijdrage hebben geleverd aan de wereldwijde SETAC Society en één of meer van haar geografische afdelingen. Emeritusleden worden geëerd als erkenning voor hun uitzonderlijke bijdrage aan de milieuwetenschappen, de vooruitgang van de wetenschap via SETAC alsook leiderschap in het licht van de SETAC-missie.

Pim de Voogt is principal scientist bij KWR en emeritus hoogleraar Milieuchemie aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was werkzaam bij de VU Amsterdam en bij overheidsinstituten in Zweden en Nederland. Hij stond aan de wieg van het Europese onderzoek naar verspreiding, lotgevallen en effecten van PFAS dat aan het begin van dit millenium werd gestart. De Voogt leidde diverse internationale reseachprojecten op dit gebied.

Rioolwateranalyse

De Voogt is een van de oprichters van de Sewage analysis CORe group Europe (SCORE), een interdisciplinaire groep internationale experts die het gebruik van biomarkers in rioolwater ontwikkelen en toepassen om blootstelling, lifestyle, en gezondheid van bevolkingsgroepen in kaart te brengen. In totaal was hij 9 jaar lid van de council van SETAC Europe, waarvan 3 jaar als treasurer. Hij was voorzitter van het organisatiecomité dat in 1997 de 7e Annual Meeting van SETAC Europe organiseerde in Amsterdam.

Voogt

Pim de Voogt

“Wat een eer!” laat een opgetogen Pim de Voogt weten. “SETAC is van cruciaal belang geweest voor mijn carrière. De organisatie vormde de basis voor veel wetenschappelijke samenwerking, internationale projecten, maar ook leuke sociale happenings met veel humor, lachen, en collegiale vriendschappen. Het eerste door de EU gefinancierde onderzoek naar PFAS, waar ik coördinator van mocht zijn, vond zijn oorsprong in de Annual Meeting van SETAC Europe in Wenen in 2002. Ik dank SETAC en degenen die mij hebben voorgedragen voor de waardering die met deze Global Award wordt uitgedrukt.”

“We zijn als team heel trots dat onze oud-collega deze mooie prijs heeft gekregen en we hebben zijn voordracht dan ook van harte ondersteund. De prijs is een bekroning op een mooie carrière, waar we ook bij zijn pensioen al veel aandacht voor hadden. Daarbij, Pim was al lang voordat hij bij KWR startte in 2008 betrokken in de SETAC organisatie.”
dr. Stefan Kools
dr. Stefan Kools

Internationale bekendheid

Niet alleen voor KWR-collega’s maar ook voor vele stagestudenten heeft De Voogt een belangrijke rol gespeeld door hen aan te moedigen naar congressen te gaan. Onder meer door zijn contacten in het SETAC-netwerk is het KWR-onderzoek ook meer internationaal bekend geworden. Nog steeds is zijn werk zichtbaar in het milieuchemische onderzoek aan stoffen in water, met speciale vermelding voor nanodeeltjes, geneesmiddelen en natuurlijk het pionierswerk aan PFAS en de drugs in het rioolwater.

Stefan Kools, teamleider Chemische Waterkwaliteit en Gezondheid: “De SETAC Emeritus Award is een internationale erkenning en Pim heeft deze dan ook verdiend gekregen. De prijs plaatst hem in een prachtige rij milieuwetenschappers. Met deze prijs zal Pim nog jarenlang verbonden blijven met SETAC door het hieraan verbonden ere-lidmaatschap.”

De Voogts opvolger bij KWR, senior onderzoeker Thomas ter Laak, onderhoudt de stevige link met het onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

delen