Nieuws

Samen voor duurzaam watergebruik in de industrie: succesvolle editie van het TKI Matchmaking Event 2025

Tijdens het TKI Matchmaking Event 2025 op 23 april kwamen beleidsmakers, technologieaanbieders, industriële eindgebruikers en kennisinstituten in een inspirerende setting bij elkaar. Het doel was concrete oplossingen te verkennen die leiden tot een lager drinkwatergebruik, toekomstbestendige processen en beter beheersbare risico’s in de industrie. De gemeenschappelijke stip op de horizon voor het jaar 2035: 20% drinkwaterbesparing in de industrie. Een ambitie die vraagt om samenwerking en actie.

Het evenement vond plaats bij KWR Water Research Institute in Nieuwegein. De organisatie ervan lag in handen van TKI Watertechnologie, in samenwerking met Netherlands Water Partnership (NWP) en Water Alliance, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het TKI Matchmaking Event bouwt voort op het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing.

Samenwerken en versnellen van verandering

Net als de voorgaande editie van de TKI Watertechnologie Dag, die plaatsvond in november vorig jaar, draaide op 23 april alles om het delen van praktijkervaringen, het voeren van rondetafelgesprekken en het ontdekken van technologieën die écht impact maken. De juiste mix aan ingrediënten om samenwerking en het versnellen van verandering mogelijk te maken. Dagvoorzitter Arjan Braamskamp (NWP) opende het programma, waarna Anne Hummelen (directeur TKI Watertechnologie) een toelichting gaf op de rol van TKI binnen innovatie en samenwerking. Vervolgens boden sprekers van onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VEMW en KWR een helder overzicht van beleidsdoelen en kennisbehoeften rondom de industriële watertransitie.

Koplopers uit de praktijk

Waar kun je beter inspiratie vinden voor uitdagende vraagstukken zoals de industriële watertransitie, dan in de praktijk? Om de deelnemers mee te nemen in succesvolle waterbesparingsinitiatieven, deelden koplopers zoals NieuWater en  Lamb Weston/Meijer hun ervaringen. En tijdens een sessie over de ins en outs van het uitvoeren van een waterscan, werd duidelijk hoe organisaties concreet aan de slag kunnen met het in kaart brengen van hun waterstromen. Daarmee krijgen zij meer zicht op hun waterfootprint en in welke richting zij hun waterbesparingsmaatregelen het beste kunnen zoeken.

Verdieping in thematische werksessies

Na een verkwikkende lunch – met ruime gelegenheden tot netwerken en onder het genot van vegetarische lekkernijen – werden de deelnemers uitgenodigd om met elkaar van gedachten te wisselen, in kleinere groepjes en onder begeleiding van praktijkexperts. Verdiepende werksessies brachten uiteenlopende thema’s ter tafel, waaronder de financiële prikkels voor waterbesparing en governance-structuren binnen organisaties, maar ook juridische kaders, risicobeheersing en technologische innovaties. Door de interactieve aanpak kreeg iedereen de gelegenheid om zijn of haar waardevolle inzichten te delen. Zo overheerste aan het eind van de middag het positieve gevoel dat belemmeringen geen eindpunt zijn, maar het startpunt voor concrete stappen vooruit.

Uitnodigende dagafsluiting

Natuurlijk komen er tijdens zo’n evenement vol met activiteiten veel indrukken op de deelnemers af. In de dagafsluiting werden de uitkomsten van de werksessie met elkaar gedeeld, waarbij governance als een belangrijk uitdaging werd genoemd voor de watertransitie. Ook werd de nadruk gelegd op twee termen: samen en doen. Annita Westenbroek van het Institute for Sustainable Proces Technology (ISPT) en het Dutch Biorefinary Cluster (DBC) vatte het als volgt samen: “Water is niet van iemand, niet van ons allemaal, maar het is wel onze gedeelde verantwoordelijkheid. Samen kunnen we zorgen voor voldoende water voor iedereen, door een overkoepelend initiatief waarin alle water stakeholders samenwerken voor duurzaamheid en innovatie.” Deze oproep tot samen werd bevestigd door KWR-onderzoeker Kees Roest, die tevens de stap maakte van denken naar doen. “Er is actie nodig op meerdere fronten, want wet- en regelgeving en governance vormen vaak nog obstakels om de watertransitie in praktijk te brengen. Maar het is niet onmogelijk, dat is te zien aan de mooie best practices die we vandaag voorbij hebben zien komen. De ‘Gouden Driehoek’ van TKI Watertechnologie, bestaande uit overheid, bedrijfsleven en kennis, is een prachtig middel om een watertransitieplatform vorm te geven, waarin alle stakeholders samenkomen en bestaande initiatieven verder gebracht kunnen worden. Ik nodig jullie uit om die stap nú samen te zetten!”

Beluister de verhalen van deelnemers

Tijdens het event nam De Radiofabriek diverse podcastafleveringen op voor New Business Radio. Luister naar deze verhalen, om te ervaren hoe vertegenwoordigers uit de watertechnologie- en industriesector aankijken tegen kansen, uitdagingen en praktijkervaringen rondom het zuiniger omgaan met water. Iets dat ons allemaal na aan het hart ligt. De afleveringen verschijnen binnenkort online en geven een mooie inkijk in de samenwerking en innovatiekracht binnen de sector.

Op 22 mei tussen 12:00-13:00 uur wordt een special (compilatie van de podcast interviews) uitgezonden op New Business Radio.

delen