Nieuws

Creëer meervoudige waarde voor de uitdagingen van de toekomst

WiCE Roadshow 'Water in de Circulaire Stad'

Meervoudige waardecreatie is wellicht nog niet voor iedereen een bekende uitdrukking. Dat is het wel voor de deelnemers aan de WiCE Roadshow ‘Water in de Circulaire Stad’. Zij kwamen op 26 november in Helmond bijeen om het te hebben over duurzame wijkontwikkeling. De roadshow is een onderdeel van het collectieve onderzoeksprogramma ‘Water in de Circulaire Economie’ (WiCE), een initiatief van de Nederlandse en Vlaamse drinkwaterbedrijven en KWR. WiCE heeft als doel een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke opgaven in het kader van de circulaire economie, klimaatadaptatie en transitie naar een duurzame energievoorziening.

In de roadshow liet Diederik van Duuren van WML aan de hand van een toilet en een wasmachine zien hoe een woningcorporatie, een waterbedrijf, een waterschap en een gemeente in Kerkrade in het project SUPERLOCAL meervoudige waarde creëren. Hoe je dat doet in UNESCO-werelderfgoed, wist Joeri Naus van de UvA te vertellen in zijn presentatie van het Koppelkansenproject in Amsterdam. Ruud van Nieuwenhuijze van Brabant Water en Maarten Nederlof  van Waterschap Aa en Maas sloten de ochtend af met een dialoog over het ontwerp van de slimste wijk ter wereld in Brainport Smart District Helmond.

Uitdagingen bij duurzame wijkontwikkeling

Na de lunch waren de deelnemers aan zet. In vier deelsessies bogen zij zich over uitdagingen in de cases. Hoe richt je de ondergrond van de Amsterdamse ‘9 straatjes’ in? Hoe zorg je dat de systemen in SUPERLOCAL opgeschaald kunnen worden? Hoe verbinden we de ‘watermachine’ van Brainport Smart District met andere sectoren, zoals energie en mobiliteit? En welke tools zijn nuttig voor professionals en bestuurders die met meervoudige waardecreatie bezig zijn? Henk-Jan van Alphen, onderzoeker van KWR: “Dit zijn natuurlijk lastige vragen die niet in een middag te beantwoorden zijn. Maar ze helpen wel om van meervoudige waardecreatie het nieuwe normaal te maken.”

Bekijk in de video enkele reacties van deelnemers aan de roadshow.

 

delen