Nieuws

IWA-conferentie over resource recovery focust op hernieuwbare energie, schoon water en voedselproblematiek

Tien inzendingen voor 2e IWA Award for Best Practices on Resource Recovery

Van 5 tot en met 9 augustus vindt in New York de tweede internationale IWA-conferentie op het gebied van resource recovery plaats. De conferentie focust op het faciliteren van oplossingen om de meest kwetsbare bevolking van deze planeet van hernieuwbare energie, schoon water en voedsel te voorzien. KWR-onderzoekers Tessa van den Brand, Kees Roest en Arslan Ahmad zullen tijdens hun presentaties op deze thema’s ingaan. Daarnaast biedt de conferentie een podium voor de uitreiking van de tweede Award for Best Practice on Resource Recovery from Water, een prijs van IWA in samenwerking met Watershare.

De waterketen als bron voor grondstoffen, energie en water

Resource recovery speelt een belangrijke rol in de circulaire economie en binnen het KWR-onderzoek. Zowel bij de drinkwaterproductie als bij de afvalwaterbehandeling wordt steeds meer gekeken naar het terugwinnen en valoriseren van energie, grondstoffen en water. Tijdens de conferentie zal Tessa van den Brand spreken over de milieuwinst die kan worden bereikt door het produceren van flocculanten uit ijzerslib dat vrijkomt bij de drinkwaterproductie. Zij heeft daarvoor een Life Cycle Analysis (LCA) uitgevoerd. Arslan Ahmad richt zich in zijn presentatie op het nuttig inzetten van ijzerpellets (ook geproduceerd uit drinkwaterslib) voor de verwijdering van arseen uit drinkwaterbronnen. Kees Roest zal spreken over het concept Power to Protein, waarbij stikstof (ammonium) en kooldioxide uit de afvalwaterketen worden vastgelegd tot microbieel eiwit. Een uitdagend project dat een mogelijke oplossing biedt voor het toekomstig wereldvoedselprobleem.

Uitreiking IWA Award in samenwerking met Watershare

Twee jaar geleden ontving AquaMinerals (NL) de eerste award tijdens het congres in Gent voor de valorisatie en toepassing van calcietkorrels zonder zandkern (100 % calciet), die worden gevormd bij de drinkwaterontharding. Dit jaar zijn er in totaal tien nieuwe inzendingen uit maar liefst zeven landen die meedingen naar de tweede award. De prijswinnaar wordt bekend gemaakt op maandagmiddag 7 augustus. De prijs is uitgeschreven door IWA in samenwerking met Watershare, een internationaal netwerk van kennisinstituten dat kennis en kunde samenbrengt in de vorm van Communities of Practice (CoP). Een van die Watershare CoP’s richt zich op Resource Recovery en Upcyling.

delen