Nieuws

Burgeronderzoekers gezocht voor wateronderzoek in Amsterdam

Nieuw citizen-science-onderzoek

Waar ruikt het water in de gracht vandaag naar? Is het water in de Sloterplas al echt zo schoon door de mosselen en onderwaterplanten? Wat leeft er allemaal in de sloot achter het huis? En kun je het water uit de vijver in het Vondelpark drinken? Deze zomer krijgen Amsterdammers, jong en oud, de kans om zelf het water in de stad te onderzoeken. Voor Het Schone Waterexperiment worden 500 enthousiaste deelnemers gezocht. Initiatiefnemers zijn Deltares, Wageningen Universiteit, KWR, AMS Institute, Waternet, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en kunstenaar Pavèl van Houten.

De laatste jaren is het water in de grachten, sloten, vijvers en vaarten in Amsterdam veel schoner geworden. Zeker in de zomer maken de bewoners van de stad hier dan ook volop gebruik van. Het warme weer maar ook hevige regenbuien kunnen er voor zorgen dat het water tijdelijk minder schoon is. Denk bijvoorbeeld aan meer algengroei of riolen die overstromen. Vanaf 5 juli tot en met 8 september 2017 gaan 500 Amsterdammers als waterexpert de kwaliteit van het water in de stad onderzoeken. Ze doen dit met de Waterbox. Hierin zitten alle instrumenten waarmee de metingen kunnen worden gedaan. Dit kan elke week op dezelfde plek, of telkens weer ergens anders in de stad. De deelnemers leren zo meer over hoe schoon het water in de gracht, het Vondelpark of de ringvaart is.

Waarom Het Schone Waterexperiment?

In het experiment werken de 500 burger-waterexperts samen met wateronderzoekers van Deltares, Wageningen Universiteit, KWR, AMS Institute en Waternet. Omdat er op veel meer plekken en tijdstippen in de stad tegelijk gemeten wordt én doordat dit door veel waterexperts gebeurt, is het mogelijk om veel meer en sneller inzicht in de kwaliteit van het water te krijgen. Samen wordt op deze manier de kwaliteit van het water in de stad in kaart gebracht. Citizen science, ofwel burgerwetenschap, is van grote waarde voor de wetenschap. Het verzamelen van data over de natuur door burgers gebeurt nergens in Europa zo veel als in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Meer informatie en aanmelden

Meer weten over of meedoen aan het experiment? Ga naar de website Het Schone Waterexperiment.

De Waterbox voor Het Schone Waterexperiment

delen