Nieuws

Nieuw citizen science onderzoek gestart

Limburgse burgerwetenschappers onderzoeken hardheid en kalkafzettendheid van hun kraanwater

Maandagavond is tijdens een feestelijke start- en informatieavond in het Limburgse Maasbracht een nieuw citizen science onderzoek in de drinkwatersector van start gegaan. Ruim vijftig ‘tijdelijke wateronderzoekers’ kwamen bijeen om te leren over de productie van drinkwater, de achtergrond van citizen science en om instructies te krijgen over de proef die zij de komende weken thuis zullen uitvoeren.

Citizen science

In dit onderzoek van drinkwaterbedrijf WML gaan in het totaal ruim 130 burgers met een versimpelde kookproef zelf de kalkafzettendheid van hun water meten. Na de vorig jaar afgesloten succesvolle citizen science pilot ‘de versheid van water’ starten dit jaar drie drinkwaterbedrijven eigen projecten waarin zij samen met de klant op onderzoek uitgaan. WML richt zich daarbij op kalk.

Uniek aan dit project is dat voor de eerste keer een a-selecte groep klanten actief is benaderd met een uitnodiging om mee te doen waardoor er een zeer pluniforme groep burgerwetenschappers is samengesteld. Hierdoor is de groep een goede afspiegeling van de inwoners uit Midden-Limburg. Naast een verfijnder meetnet levert dit onderzoek aanvullende kennis en ervaring op over de (maatschappelijke) waarde van projecten waarin professionals samen met klanten onderzoek uitvoeren. Zo  vragen we de deelnemers op verschillende momenten naar hun motivatie, ervaringen en beleving. Medio juli verwachten we de eerste onderzoeksresultaten.

IMG_0026
IMG_0030
IMG_0028
IMG_0023
IMG_0034
IMG_0033
IMG_0026
IMG_0030
IMG_0028
IMG_0023
IMG_0034
IMG_0033
delen