Nieuws

WHO keurt 23 huishoudelijke systemen voor waterbehandeling goed

KWR is een van twee testlaboratoria voor de WHO

 

 

Huishoudelijke waterbehandelingssystemen zijn belangrijk voor de gezondheid in veel landen waar de kwaliteit van drinkwatervoorziening en sanitatie onvoldoende zijn. KWR heeft meegewerkt aan WHO-onderzoek naar de microbiologische effectiviteit van dertig apparaten, waarvan er 23 voldoen aan de criteria van de WHO.

Sinds 2014 beoordeelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de microbiologische effectiviteit van huishoudelijke waterbehandelingssystemen, om te zorgen dat de juiste technologieën worden ingezet om de gezondheid te beschermen en bijvoorbeeld de kindersterfte door diarree te verminderen. Huishoudelijke waterbehandelingssystemen zijn belangrijk voor de gezondheid in veel landen waar de kwaliteit van drinkwatervoorziening (en sanitatie) onvoldoende zijn. KWR en het Amerikaanse NSF zijn de testlaboratoria die het onderzoek aan huishoudelijke waterbehandelingssystemen voor de WHO uitvoeren.

Productiekwaliteit

Recent is de  tweede testronde afgerond, waarin in 2 jaar 20 apparaten werden getest die werken op basis van desinfectie met chemische middelen, zon of UV-straling of op basis van keramische en membraanfilters. In de eerste ronde waren al 10 apparaten getest. Van de 30 onderzochte apparaten voldoen er 23 aan de eisen van de WHO. De apparaten die niet voldeden, vertonen vaak grote verschillen in effectiviteit tussen verschillende productiebatches: een duidelijke aanwijzing dat moet worden gewerkt aan de productiekwaliteit. De WHO werkt samen met overheden om de regelgeving op het gebied van huishoudelijke waterbehandelingssystemen te verbeteren en te zorgen dat de best beschikbare apparaten worden ingezet.

De resultaten van het onderzoek zijn terug te lezen in de rapporten van de WHO.

 

De huishoudelijke waterbehandelingssytemen worden onder andere getest op de verwijdering van E.coli-bacteriën.

delen