Nieuws

Singapore eert Gertjan Medema met Lee Kuan Yew Water Prize 2024

Baanbrekend Sars-CoV-2 rioolwateronderzoek in 2020 basis onder wereldwijde volksgezondsheidssureveillance

Principal scientist Gertjan Medema heeft de Lee Kuan Yew Water Prize 2024 toegekend gekregen voor zijn baanbrekende onderzoek en zijn significante bijdragen op het gebied van de rioolwaterepidemiologie voor virusdetectie in afvalwater tijdens de COVID-19-pandemie. Op de eerste avond van de Singapore International Water Week reikte president Tharman Shanmugaratnam van de Republiek Singapore de Lee Kuan Yew Water Prize medaille uit aan Gertjan Medema.

Tijdens de officiële prijsuitreiking op de iconische erfgoedlocatie Clifford Pier dankte laureaat Gertjan Medema president Tharman in het bijzijn van meer dan 270 wereldwijde waterprofessionals. “Het is een grote eer en voorrecht om de prestigieuze Lee Kuan Yew Water Prize te ontvangen. Deze prijs betekent erkenning voor het innovatieve gebruik van afvalwater als een bron van gegevens voor trends in de COVID-19-circulatie in onze steden en kleine gemeenten. Ik zie het ook als erkenning voor het harde werk van vele mensen in de watersector wereldwijd, die COVID-19-gegevens uit afvalwater verzamelen om onze samenleving te helpen reageren op de pandemie. Het versterkt de relaties tussen de water- en gezondheidssectoren. In de huidige post-pandemische wereld is rioolwatermonitoring nu stevig gevestigd als instrument voor volksgezondheidssurveillance voor een toenemend aantal ziekten.”

Photo 2
Van links naar rechts: Senior Minister Teo Chee Hean, Prize Council Chairman; Gertjan Medema, Lee Kuan Yew Water Prize 2024 Laureaat; Mr Tharman Shanmugaratnam, President van de Republic of Singapore; Professor Leo Tan, Board Member of Temasek Foundation. (Bron van de foto: SIWW2024).
240618 GJ en collega's
De laureaat temidden van zijn meegereisde collega’s. Links Emile Cornelissen en rechts Dragan Savic en Jos Frijns. De laatste schreef bij deze foto: “De president gaf een indrukwekkend en sterk inhoudelijke toespraak. Gertjan had een mooie bescheiden dankwoord waarin de betrokken KWR-collega’s met name genoemd werden. Dat alles op een toplocatie, en dan is de SIWW-conferentie nog maar net begonnen!”
240618 Venue
De iconische erfgoedlocatie ‘Clifford Pier’ in Singapore. Op het plafond geprojecteerd de Lee Kuan Yew laureaten.
Venue 2
De voorbereidingen voor de officiële ceremonie zijn in volle gang.
gertjan linkedin
Professor Gertjan Medema
Photo 2
240618 GJ en collega's
240618 Venue
Venue 2
gertjan linkedin

Baanbrekend onderzoek

Met de opkomst van COVID-19 in het begin van 2020 erkenden Gertjan Medema en zijn collega’s de noodzaak voor vroege detectie en monitoring, en begonnen zij met het verzamelen van rioolwatermonsters op negen locaties in Nederland om deze te testen op het SARS-CoV-2 virus. De resultaten bleken veelbelovend toen sporen van het virus werden gedetecteerd in het rioolwater van verschillende steden nog voordat ze officieel in deze steden werden gemeld.

Medema’s werk is baanbrekend geweest bij het vestigen van rioolwaterepidemiologie als instrument voor volksgezondheidsurveillance tijdens de pandemie. De impact van zijn werk was duidelijk vanaf zijn eerste wetenschappelijke publicatie (meer dan 1.400 citaties en 34.000 downloads tussen 2020 en 2023). Rioolwatersurveillance is sindsdien wereldwijd erkend als krachtig hulpmiddel voor de vroege detectie van ziekten zoals SARS-CoV-2, zelfs voordat gevallen via klinische tests worden gemeld. Dit biedt op zijn beurt waardevolle inzichten in de prevalentie van het virus in een gemeenschap, en een bewezen kosteneffectieve en niet-invasieve methode voor het monitoren van de verspreiding van de ziekte.

Wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap

Momenteel zijn er meer dan 4000 locaties in 72 landen, waaronder Singapore, die rioolwatersurveillance van SARS-CoV-2 praktiseren, waarbij Gertjan Medema rechtstreeks verbonden is met ongeveer 30% van deze programma’s. Naast zijn actieve betrokkenheid bij internationale samenwerkingsverbanden en het delen van expertise en bevindingen met de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap, heeft Medema grote bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van internationale richtlijnen en best practices voor rioolwatersurveillance

Over de Lee Kuan Yew Water Prize

De uitreiking van de Lee Kuan Yew Water Prize is het hoogtepunt van de Singapore International Water Week. Gelanceerd in 2008, eert de regering van Singapore met deze prijs uitzonderlijke bijdragen van individuen of organisaties aan het oplossen van wereldwijde waterproblemen door het ontwikkelen of toepassen van innovatieve technologieën, of het implementeren van beleid en programma’s die de mensheid ten goede komen. De prijs is vernoemd naar Singapore’s eerste minister-president, Lee Kuan Yew.

 

delen