Nieuws

KWR partner in wereldwijde monitoring van COVID-19 in afvalwater

KWR Water Research Institute is een van de partners in Wastewater SARS Public Health Environmental Responsen (W-SPHERE), een wereldwijd centrum voor gegevens en volksgezondheidsgebruikszaken over SARS-CoV-2 in afvalwater. Deze online databank en de mondiale kaart zijn nu wereldwijd toegankelijk en kunnen worden gedeeld. W-SPHERE maakt deel uit van het Global Water Pathogen Project (GWPP), een databank van pathogenen gemeten uit de monitoring van rioolwater, fecaal slib en zoetwaterbronnen ter ondersteuning van sanitaire voorzieningen en veilig water en ter onderbouwing van  volksgezondheidsmaatregelen.

In samenwerking met Michigan State University, University of California Merced en Venthic Technologies, heeft KWR W-SPHERE ontwikkeld als onderdeel van een groter afvalwatermonitoringproject, geleid door PATH, een non-profitorganisatie voor wereldwijde gezondheid. “Onze ambitie gaat verder dan het presenteren van de rioolwatergegevens; we willen laten zien hoe deze gegevens de volksgezondheid over de hele wereld kunnen ondersteunen,” zegt Gertjan Medema, hoofdmicrobioloog bij KWR en Distinguished Hannah Visiting Professor aan de Michigan State University.

Trends van SARS-CoV-2

W-SPHERE is een interdisciplinair team van milieuvirologen en specialisten op het gebied van volksgezondheid, en technische professionals. Ze presenteren de wereldwijde gegevens op dynamische kaarten op een wereldwijde en landelijke schaal met opties om regionaal in te zoomen, waarbij de anonimiteit van de meetinstelling wordt beschermd. De visuele presentatie maakt het mogelijk om de ruimtelijke en temporele trends van SARS-CoV-2 te onderzoeken. In meer dan 2691 steden en provincies wereldwijd monitoren wetenschappers en nutsbedrijven afvalwater op SARS-CoV-2, of hebben zij laten weten dat zij dit binnenkort zullen doen. Het is de bedoeling om W-SPHERE verder uit te breiden en in de komende zes maanden meer openbare databanken toe te voegen.

delen