Jaarbeeld 2023

BTO Implementatieprijzen van vakjury en publiek voor Herstel natuur tegen stikstof

Stuifkuilen inmiddels in binnen- en buitenland al meerdere malen succesvol ingezet

De BTO Implementatieprijzen van zowel vakjury als publiek gingen dit jaar naar het project Herstel natuur tegen stikstof van Waternet, Dunea, PWN, Brabant Water, Evides, Vitens  en KWR.

Tijdens de BTO Festivaldag op 8 juni werden de twee BTO Implementatieprijzen uitgereikt, waarvoor 13 onderzoeksprojecten waren genomineerd en 3 door de vakjury geselecteerd. Met de BTO Implementatieprijs belonen we de succesvolle samenwerking tussen medewerkers van drinkwaterbedrijven of  Vewin en onderzoekers van KWR, waarbij de kennisoverdracht heeft geleid tot toepassing in de praktijk. De winnaar van de vakjuryprijs in 2023 was het project Herstel natuur tegen stikstof van Waternet, Dunea, PWN, Brabant Water, Evides, Vitens  en KWR. Samen onderzochten zij met welke maatregelen in natuurgebieden je de gevolgen van stikstof die uit de lucht neerdaalt kunt tegengaan. Plaggen in droge heides bleek niet te werken, maar verstuiving in duinen bevorderen blijkt goed te werken voor het herstel van duingraslanden. In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn dankzij de aanleg van zo’n 300 stuifkuilen met kalkrijk zand het duinviooltje en de kleine parelmoervlinder weer in opkomst. Deze maatregel is inmiddels in binnen- en buitenland al diverse malen succesvol ingezet. Een belangrijk hulpmiddel voor waterbedrijven die duingebieden niet alleen nodig hebben om drinkwater te produceren, maar daar ook goed willen zorgen voor de natuur en de biodiversiteit willen bevorderen. Het publiek, dat tot de dag voor het BTO Festival via internet kon stemmen, bleek het helemaal met de vakjury eens. Dubbele felicitaties voor Mark van Til en Luc Geelen (beiden Waternet), Harrie van der Hagen en Maarten Wering (Dunea), Jeroen Groenendijk en Hubert Kivit (PWN), Martin de Haan (Brabant Water) en Camiel Aggenbach en Edu Dorland (KWR) die dit BTO-project uitvoerden.

De winnaars van de BTO Implementatieprijs 2023 – zowel volgens vakjury als publiek: Herstel natuur tegen stikstof, in ontvangst genomen door Martin de Haan (KWR), Luc Geelen (Waternet), Camiel Aggenbach (KWR) en Edu Dorland (KWR)

Meer weten over  de drie genomineerde projecten? Hier vindt u de korte video’s die zijn gemaakt naar aanleiding van de nominaties. En natuurlijk werden zij ook in de bloemetjes gezet.

 

delen