Nieuws

Analyse van Oezbeekse data uit grondwatermonitoring met Menyanthes

Royal Eijkelkamp en KWR werkten samen voor O’zgashkliti Institute

Het Oezbeekse O’zgashkliti Instituut wilde monitoring van grondwaterstanden en hydrologische analyses inzetten om de fluctuaties in grondwaterstanden in de stad Urgench beter te begrijpen en deze problemen aan te pakken. Royal Eijkelkamp en KWR hebben de apparatuur en software (Menyanthes) geleverd om dit te realiseren, en tegelijkertijd bijgedragen aan capacity building binnen het O’zgashkliti Instituut door hun ingenieurs op te leiden.

2D kaart van grondwaterstanden (m + referentieniveau) in Urgench.

Grondwatermonitoring

Jarenlang had de Oezbeekse stad Urgench te maken met hoge (zoute) grondwaterstanden, waardoor de infrastructuur schade opliep, pijpleidingen corrodeerden en kelders onderliepen. Het Oezbeekse O’zgashkliti Instituut wilde monitoring van grondwaterstanden en hydrologische analyses inzetten om de fluctuaties in grondwaterstanden beter te begrijpen en deze problemen aan te pakken. Het vroeg Royal Eijkelkamp en KWR om te helpen bij de realisatie van dit project, dat recent is afgerond.

Monitoringspeilbuizen, Menyanthes en training

Royal Eijkelkamp heeft in de hele stad Urgench grondwatermonitoringspeilbuizen met dataloggers geplaatst. De data van die loggers gaan automatisch en near real time naar een centrale controlekamer, waar de Oezbeekse ingenieurs de informatie gebruiken voor hydrologische analyses en voor voorspellingen, waarbij ze gebruikmaken van KWR’s softwaretool Menyanthes. KWR heeft niet alleen deze software geleverd, maar ook de ingenieurs van het O’zgashkliti Instituut getraind in hydrologische modellering en data management.

Tools en capacity building

Het project in Urgench was een unieke samenwerking tussen de betrokken organisaties, waarbij installatie en inrichting van geavanceerde hulpmiddelen werd uitgevoerd parallel aan capacity building ter plaatse. Dit heeft opgeleverd dat de ingenieurs van het O’zgashkliti Instituut nu niet alleen kunnen beschikken over het meest geavanceerde monitorings- en analysesysteem ter wereld, maar ook hun eigen organisatie hebben versterkt met de kennis die nodig is om te werken met de apparatuur en software om zelf het grondwatersysteem te monitoren en de verworven data te analyseren.

delen