Nieuws

Willem Koerselmanprijs voor tweede maal naar Roberta Hofman

Plasmatechnologie voor waterzuivering

Roberta Hofman-Caris heeft de Willem Koerselmanprijs 2017 gewonnen voor het artikel “Plasma-liquid interactions: a review and roadmap”, dat in september 2016 is verschenen in het blad Plasma Sources Science and Technology. Het artikel beschrijft de stand van zaken op het gebied van plasmatechnologie en de huidige toepassingen, en geeft een doorkijkje naar toekomstige mogelijkheden met plasmatechnologie.

Het succes van dit artikel wordt mede verklaard doordat het is opgesteld door de brede invalshoek en een breed palet aan auteurs. Naast Roberta Hofman hebben 40 andere auteurs afkomstig uit 15 verschillende landen er aan meegeschreven. Tussen de publicatie in 2016 en de peildatum voor de Willem Koerselmanprijs 2017 (28 februari 2017) is hun artikel 42 keer geciteerd.

Voor de tweede keer

Het is de tweede keer dat de Willem Koerselmanprijs wordt uitgereikt aan Roberta Hofman. Ook in 2013 won Hofman, samen met Bas Wols, deze prijs. Net als nu was het onderwerp toen de omzetting van organische microverontreinigingen in water met behulp van geavanceerde oxidatie. Het huidige prijswinnende artikel is geschreven naar aanleiding van een internationale Lorentz Workshop, die Hofman, samen met enkele andere auteurs, in 2014 in het Lorentz Center van de Universiteit van Leiden heeft georganiseerd. Dat dit artikel zo kort na de verschijning al zo vaak is geciteerd (inmiddels staat de teller al op 77), komt waarschijnlijk doordat het een breed overzicht geeft van de stand van onderzoek en techniek op het gebied van productie, eigenschappen en toepassingen van plasma’s.

Willem Koerselmanprijs

De Willem Koerselmanprijs wordt elk jaar door Chief Science Officer Gertjan Medema uitgereikt aan de KWR-onderzoekers die het peer reviewed artikel hebben geschreven dat in het voorafgaande jaar het meest geciteerd is. De prijs wordt overhandigd door ex-collega Willem Koerselman, naar wie de prijs vernoemd is. Voor zijn artikel uit 1996 (The vegetation N:P ratio: A new tool to detect the nature of nutrient limitation) in het Journal of Applied Ecology kreeg Koerselman in 2009 de eerste Willem Koerselmanprijs uitgereikt. Dat artikel blijft een citatie-trekker en is nu al 1033 keer geciteerd.

Chief Science Officer Gertjan Medema.

 

V.l.n.r.: Gertjan Medema, Roberta Hofman en Willem Koerselman.

delen