Nieuws

Nieuwe Chief Science Officers focussen op maatschappelijke impact

Toxicoloog Milou Dingemans en hydroloog Ruud Bartholomeus vormen nieuw CSO duo

Per 1 december vervullen Milou Dingemans en Ruud Bartholomeus de rol van Chief Science Officer (CSO). Voor het eerst neemt de CSO bij KWR de vorm aan van een duo. Een pluspunt om vanuit verschillende invalshoeken te zoeken naar samenhang, zo verwachten de onderzoekers.

Maatschappelijk relevant onderzoek

De CSO is het boegbeeld van KWR en bevordert de strategische positie, in verbinding met de buitenwereld en aansluitend bij de wensen en behoeften van de opdrachtgevers en vragen vanuit de maatschappij. Een belangrijke rol, die de hoge kwaliteit, relevantie en impact van ons onderzoek voor de watersector moet waarborgen. “Ik zie die rol als kans en uitdaging om het ‘samen werken’ binnen KWR verder vorm te geven”, zegt Bartholomeus. “Om nog meer dan nu bruggen te slaan tussen expertises binnen KWR. En om KWR naar buiten toe te etaleren als betrouwbaar instituut en kennispartner voor maatschappelijk relevant onderzoek.”

Zichtbare Wetenschapsraad

Een van de taken van de CSO is het voorzitten van de Wetenschapsraad, die verantwoordelijk is voor de borging van de wetenschappelijke onderzoeksresultaten en visie van KWR. Dingemans: “Omdat KWR opereert binnen een netwerk van universiteiten en andere samenwerkingspartners, kunnen we de nieuwste inzichten en methoden bij ons onderzoek inzetten. Dat is bijzonder sterk. Als CSO wil ik graag meedenken en adviseren over hoe we die nationale en internationale verbindingen met een zichtbare Wetenschapsraad effectief inzetten. Dan kan het onderzoek van KWR alleen maar beter tot zijn recht komen.” De onderzoekers volgen prof. dr. Kees van Leeuwen op, die binnenkort met pensioen gaat.

Zoeken naar samenhang

De rol van CSO binnen KWR bestaat al jaren, maar niet eerder in de vorm van een duo. Bartholomeus en Dingemans zien duidelijke voordelen in de nieuwe aanpak. Hoewel zij beiden een specifieke expertise vervullen – Bartholomeus is hydroloog en Dingemans is toxicoloog – hebben ze allebei de eigenschap om naar de maatschappelijke relevantie van hun werk te zoeken en naar de samenhang met andere sporen. “In een duo-rol houd je elkaar scherp en vul je elkaar aan. Je ziet samen meer dan alleen”, vindt Bartholomeus. “Dat is echt een pluspunt!” vult Dingemans aan. In de komende tijd zullen de nieuwe CSO’s hun visie op het ‘samen werken’ aan een kennisbasis voor maatschappelijke impact verder vormgeven.

Ruud Bartholomeus en Milou Dingemans nieuwe Chief Science Officers.

 

delen