Nieuws

Hoogleraar Annemarie van Wezel verruilt KWR voor IBED

Hoogleraar Kees van Leeuwen volgt Van Wezel op als Chief Science Officer van KWR

Prof.dr. Annemarie van Wezel, Chief Science Officer (CSO) van KWR en principal scientist chemische waterkwaliteit en gezondheid, gaat KWR verlaten. Per 1 januari wordt zij directeur van het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics (IBED) aan de Universiteit van Amsterdam. Tegelijkertijd wordt zij bij hetzelfde instituut benoemd tot hoogleraar Environmental Ecology en zal zij onderzoek gaan verrichten naar de effecten van het antropogene gebruik van chemicaliën en opkomende technologie op het gebied van menselijke en ecologische gezondheid. De leerstoel Environmental Ecology maakt onderdeel uit van het onderzoeksdepartement Freshwater and Marine Ecology (IBED-FAME). De huidige hoogleraar Environmental Ecology, Van Wezels KWR-collega Pim de Voogt gaat in november met emeritaat.

Naast haar werk bij KWR is Van Wezel op dit moment nog bijzonder hoogleraar aan het Copernicus Institute of Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht. Ook daar zal zij afscheid nemen. KWR feliciteert het IBED en Van Wezel met deze match. Annemarie van Wezel is een zeer gewaardeerd principal scientist die de organisatie veel heeft gegeven. KWR zal haar dan ook erg missen, maar is tegelijkertijd verheugd en trots dat zij haar loopbaan bij het gerenommeerde IBED voortzet.

Prof.dr. Kees van Leeuwen, principal scientist op het gebied van governance bij KWR en hoogleraar Water Management and Urban Development aan de Universiteit Utrecht, volgt Van Wezel op als CSO van KWR. Tijd voor een gesprek met Van Wezel en Van Leeuwen over de aanstaande veranderingen en over het belang van het bewaken en in stand houden van de wetenschappelijke kwaliteit van KWR.

Van Wezel is sinds 1 mei Chief Science Officer bij KWR, ze volgde prof.dr. Gertjan Medema op. Ze vindt het dan ook ongelooflijk jammer dat ze deze rol nu alweer moet loslaten: “Dat was juist één van de overwegingen om niet bij KWR te vertrekken. Maar toch: werken voor en bij een gerenommeerd instituut als het IBED is een té mooie kans. Ik ben nog niet weg; ik ben nauw betrokken bij de peer review dit najaar, waar we het hele jaar naartoe hebben gewerkt. En ik kan bovendien mijn taak overdragen aan een zeer ervaren collega met een breed netwerk in Nederland en daarbuiten, die ook heel veel gezien heeft. En ik hoop ook in mijn nieuwe functie zeker nog samen te werken met de watersector en met KWR. Op gebieden als analyse, modellering, technologie en de invloed van de mens op milieu en ecologie is de inbreng van KWR zeer waardevol voor het IBED.”

Chief Science Officer

Kees van Leeuwen wordt de nieuwe CSO van KWR. Van Leeuwen: “In de afgelopen jaren heb ik op verschillende plekken voor de Nederlandse overheid gewerkt, alsmede voor de Europese Commissie in het Joint Research Centre in Italië. Ik heb een aantal Europese projecten gedaan. Nu verleg ik mijn focus naar de wetenschappelijke ontwikkeling en kwaliteit van KWR. Daarvoor zet ik mijn tijd en mijn netwerk in binnen- en buitenland graag in.”

Humaan kapitaal verder ontwikkelen

Eén van de prioriteiten voor de CSO is verdere ontwikkeling van de wetenschappers van KWR, het ‘humaan kapitaal’. Van Wezel: “We beschikken over een groeiende groep van high potentials; jonge, slimme wetenschappers die met frisse ideeën binnenkomen en daar kunnen we er nog meer van gebruiken. Zij hebben veel te bieden aan nieuwe ideeën en nieuwe interdisciplinaire mogelijkheden. Als Chief Science Officer geef ik binnenkomende wetenschappers de raad vooral zelf hun weg te zoeken, zich te profileren, en zich daarbij door KWR te laten ondersteunen. Dat doen we graag: het is goed voor de wetenschapper én voor de organisatie. Maar je moet zelf de drive hebben.”

Van Leeuwen vult aan: “Tegelijkertijd zijn we ook altijd op zoek naar ervaren wetenschappers op bekende en op nieuwe onderzoeksgebieden. Als kennisinstituut zijn we permanent in ontwikkeling, want de wetenschap is permanent in ontwikkeling. We willen de beste kennis en de beste mensen in huis hebben, die ook onze band versterken met andere gerenommeerde kennisinstellingen. Die mensen moeten komen uit eigen gelederen of van buiten. Tegelijkertijd wil ik ook meer liaisons met universiteiten en onderzoeksinstellingen creëren via onze jongere high potentials, die nog kunnen doorgroeien binnen KWR.”

Een mix van vaardigheden

Wetenschappers bij KWR hebben heel wat vaardigheden nodig. Goed wetenschappelijk werk doen én daarover publiceren in peer reviewed tijdschriften. “Dat is een belangrijke manier om onze kennis vast te leggen en onze wetenschappelijke reputatie te versterken,” benadrukt Van Wezel. “Wie schrijft die blijft!”. Daarnaast moeten wetenschappers bij KWR oog hebben voor toepassing van wetenschap, de brug van wetenschap naar praktijk kunnen leggen. Bovendien moeten ze projecten binnen kunnen halen. “Acquisitie is altijd een pittige taak,” vindt Van Leeuwen. “Daar gaat veel tijd en energie in zitten. Het is wel noodzakelijk: zonder financiering en betrokkenheid van de partijen die onze wetenschap kunnen toepassen, kan KWR geen onderzoek doen. Daarbij kan het ook helpen als je de pers en sociale media goed weet in te zetten om KWR en je werk aan de wereld te laten zien.” “Natuurlijk heeft niet iedereen al deze kwaliteiten in gelijke mate,” zegt Van Wezel. “Binnen teams en binnen de organisatie moeten we daarvoor ook op elkaar leunen. En op de faciliteiten van KWR. We hebben bijvoorbeeld een behoorlijk goede terugvindbaarheid van onderzoeksdata weten te realiseren via onze projectadministratie en via onze bibliotheek. Dat is belangrijk, daarop kun je verder bouwen. Daarnaast is het binnen KWR heel gemakkelijk om interdisciplinair te werken, er zijn letterlijk en figuurlijk weinig muren tussen kennisgroepen en teams.”

Wetenschappelijke agenda

Van Wezel: “KWR heeft een uitstekende wetenschappelijke reputatie opgebouwd, zowel in binnen- als buitenland. Tegelijkertijd hebben we, onder andere via Watershare ons ook sterk geprofileerd in de valorisatie van wetenschappelijke kennis, bridging science to practice. Op die weg moet KWR zeker doorgaan.” Van Leeuwen beaamt dat, en ziet voor de komende jaren diverse belangrijke onderzoeksonderwerpen op de agenda voor KWR: “Opkomende stoffen en pathogenen, plus de watertechnologie om die problematiek aan te pakken, dat zullen absoluut belangrijke thema’s blijven. En dan breder dan alleen in Nederland en de EU. Governance en de circulaire economie blijven ook een hoofdrol spelen. Ik zie groeimogelijkheden op het gebied van de Sustainable Development Goals, daarvoor hebben overheden en bedrijven ondersteuning nodig. We hebben als KWR veel te bieden aan deskundigheid op diverse gebieden én een grote capaciteit tot verbinden en strategisch samenwerken. Samen met ministeries en waterbedrijven zouden we bijvoorbeeld in Azië en Afrika heel veel kunnen doen, daar is zo’n grote behoefte aan ontwikkeling en opbouw van infrastructuur. KWR wint prijzen voor toepassingen op die gebieden! Onze kwaliteiten zijn daar goed in te zetten en te vermarkten, tegelijkertijd kunnen onze mensen daar veel ervaring opdoen.” “Door slim samen te werken met de Watershare-leden en met partners als Allied Waters kan KWR daarbij focussen op de wetenschap,” vult Van Wezel aan.

De nieuwe en de vertrekkende Chief Science Officer van KWR, Kees van Leeuwen en Annemarie van Wezel: “KWR heeft een uitstekende wetenschappelijke reputatie opgebouwd, zowel in binnen- als buitenland. Tegelijkertijd hebben we, onder andere via Watershare ons ook sterk geprofileerd in de valorisatie van wetenschappelijke kennis.”

delen