Nieuws

De eerste uitwisseling van ervaringen tussen B-WaterSmart Living Labs

Zes Europese kustregio's aan de slag met water smartness

Vertegenwoordigers van de 36 partners in het B-WaterSmart project deelden hun eerste resultaten uit het werken met Living Labs en communities of practice tijdens een algemene projectbijeenkomst op 14 en 15 maart. B-WaterSmart streeft naar water smartness en een duurzame watertoekomst. Het onderzoek is gebaseerd op specifieke problemen in zes Europese kuststeden en -regio’s met grote ambities om hun uitdagingen en kansen aan te pakken door het implementeren van water-smart technologie en management oplossingen.

Op 14 en 15 maart vond de vergadering van de algemene projectbijeenkomst van het H2020-project B-WaterSmart plaats. Deze vergadering gaf de partners gelegenheid om de eerste resultaten van het project te bespreken, dat tot 2024 zal lopen, te delen en te bespreken hoe we waterslimheid en een duurzame watertoekomst kunnen bereiken.

Living Labs

B-Watersmart, wat staat voor ‘building a water-smart society and economy’, heeft tot doel in zes living labs (proeftuinen) slimme technologieën en circulaire economiebenaderingen te ontwikkelen en te demonstreren. Om die oplossingen met meer kracht in de praktijk van de watersector te brengen, ontwikkelen de projectpartners gezamenlijk technische en digitale oplossingen en nieuwe bedrijfsmodellen. Het doel is de transformatie naar water-slimme economieën en samenlevingen in kust-Europa en daarbuiten te versnellen door het gebruik van zoetwaterbronnen te verminderen, de terugwinning en het hergebruik van hulpbronnen te verbeteren en de efficiëntie van het watergebruik te vergroten.

Workshops

Een belangrijk deel van de bijeenkomst was gewijd aan workshops over elk van de living labs in het project, waar de lokale uitdagingen en ambities werden gedeeld en de in het project ontwikkelde oplossingen werden gepresenteerd.

Vlaanderen

KWR presenteerde het werk in Living Lab Vlaanderen, samen met lokale partners De Watergroep, Aquafin, Proefstation voor de Groenteteelt, Stad Mechelen en Vito/Vlakwa. We deelden lokale case studies over het verbeteren van de beschikbaarheid van drinkwater en het hergebruik van regenwater voor landbouw. Er was een interactieve discussie over hoe een water smart en robuust watersysteem voor Vlaanderen kan worden bereikt.

B-WaterSmart werkt met living labs in 6 kustregio’s

Naast de activiteiten in Living Lab Vlaanderen, organiseert KWR binnen B-WaterSmart de ontwikkeling van communities of practice, en het werkpakket rond water-smart toepassingen en data.

delen