Nieuws

DPWE programmadag 2024

Op 18 juni was de programmadag van het DPWE-Onderzoeksprogramma van de duinwaterbedrijven Dunea, PWN, Waternet en Evides. Deelnemers werden warm welkom geheten door PWN in het bezoekercentrum De Hoep in Castricum, en door dagvoorzitter Maja Taucer-Kapteijn.

In de ochtend was er aandacht voor de betekenis van artificial intelligence voor de watersector. Riccardo Taormina (TU Delft) sprak over de ontwikkeling van AI in de drinkwatersector. Daarna werd door Matthijs Stel (Evides) en Peter van Thienen (KWR) gereflecteerd op de kosten en baten van AI toepassing. Hierbij werd ook stil gestaan bij de milieu en energie kosten van het gebruik van AI. In korte pitches deelden de DPWE waterbedrijven een overzicht van hun AI gerelateerde activiteiten, en werd uitgewisseld over de verbindingen en gezamenlijke uitdagingen die daarbij worden gezien.

In de middag werd gewerkt aan de plannen voor de DPWE programmering voor 2025. Door ideeën te delen konden links tussen thema’s worden geïdentificeerd, en werd gereflecteerd op hoe de project ideeën passen binnen de visie en doelen van het DPWE programma.

De dag werd afgesloten met een fietsexcursie door het Infiltratiegebied Castricum (ICAS). Ondanks dreigende regenwolken leverde dit een mooie fietstocht op. De deelnemers konden in de praktijk zien hoe dit infiltratiegebied nog steeds functioneert en tegelijkertijd belangrijke natuurwaarden vervult.

 

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het DPWE-Onderzoeksprogramma van de duinwaterbedrijven Dunea, PWN, Waternet en Evides. De opbrengsten zijn voor medewerkers van deze bedrijven beschikbaar op de projectpagina.

delen