Agenda

Agenda

Circulair watersysteem Brainport Smart District maakt 40% tot 70% drinkwaterbesparing mogelijk

Waterconferentie

Evenement details

Op 21 september presenteert Brainport Smart District tijdens een live-uitzending vanuit een studio op de Automotive Campus (Helmond) de ‘Waterconferentie’. Hierbij wordt het onderzoeksrapport ‘Water Lab BSD’ overhandigd aan Cathalijne Dortmans, wethouder Helmond en Bestuursvoorzitter Stichting BSD. De afgelopen periode hebben Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel, Brabant Water, KWR, Provincie Noord-Brabant en Gemeente Helmond intensief samengewerkt aan een circulair watersysteem dat in Brainport Smart District ontwikkeld kan worden.

Meer dan 30 medewerkers/praktijkvernieuwers van de 6 waterketenpartners kwamen maanden lang in verschillende ontwerpteams wekelijks bij elkaar in een cocreatietraject om innovatieve concepten te ontwikkelen voor de wijk. KWR heeft dit ontwerptraject begeleid.

Een van de belangrijkste innovaties is het ontwikkelen van een menukaart van maatregelen en technieken waarmee toekomstige bewoners en projectontwikkelaars op participatieve wijze het watersysteem kunnen inrichten voor hun wijk. Zo sturen we op uitkomsten (harde targets zoals minimaal 40% reductie in drinkwatervraag) in plaats van al een (technische) oplossing te hebben bepaald.

Het doel van de waterconferentie is om de concepten te presenteren, het Waterlab BSD te lanceren, en met elkaar in gesprek te gaan over dit circulair watersysteem en over hoe we invulling kunnen geven aan de toekomstige wateropgaven: circulair watergebruik, klimaatadaptatie, hittestress en biodiversiteit.

Via YouTube kunnen mensen vanuit huis/kantoor met de Waterconferentie meekijken. Via WhatsApp en Twitter kunnen vragen gesteld worden.

Kijkt en praat u mee? De conferentie is maandag 21 september vanaf 14:30 uur live te bekijken op het YouTube kanaal van Brainport Smart District.