Niet zonder rede.
Tegelijkertijd loert wereldwijd de stagnatie van het sinds de Verlichting gestaag opgebouwde vertrouwen in de rede en de wetenschap. Met de introductie van de alternative facts, zou wetenschap ook zomaar slechts een mening kunnen zijn. Dat zet de bijl aan de wortel van een global society waarin de wetenschappelijke methode ons grote welvaart heeft gebracht. Dat er ook in wetenschappelijke kring zorg bestaat over die ontwikkeling blijkt wel uit de recente March for Science, waarmee wetenschappers in verschillende landen hun bezorgdheid tonen over het oprukkende anti-wetenschapsgevoel onder delen van de bevolking. Toch is de wetenschap – zeker in tijden van grote onzekerheid – bij uitstek toegerust om feit van fictie te onderscheiden en de politiek en de samenleving als geheel te ondersteunen bij het oplossen van complexe problematiek. Op de schaal waarop een aantal bijzonder complexe problemen zich inmiddels voordoen, kan de wereld niet zonder de inzet en denkkracht van de internationale wetenschappelijke gemeenschap.
Nederland, en met name de Republiek der Verenigde Nederlanden, was overigens in het midden van de 17e eeuw een radicale voorloper van de eerder genoemde Verlichting. Ik reken de oprichting van veel van onze waterschappen in die tijd – gebaseerd op rationele overwegingen, welbegrepen eigenbelang en de wil tot overleg en samenwerking – als een van de vroegste producten van die zelfde Verlichting. We hebben daar als samenleving veel van geleerd en zijn trots op dat verleden. We dienen dan ook gepassioneerd, maar vooral ook met de rede aan het roer, voortvarend door te pakken op de huidige nationale en internationale wateragenda. Daarbij zijn stevige wetenschappelijke fundamenten van cruciaal belang, naast een wederzijdse verbondenheid van de wetenschap met de samenleving. Dat vraagt van beide kanten om betrokkenheid, de wil tot samenwerking en inzet.
Het afgelopen jaar hebben we ons als KWR dan ook verder verankerd in de samenleving. Dat deden we door samen met een groot aantal partijen uit zowel het publieke als het private domein innovatieprojecten uit te voeren in binnen- en buitenland. In het publieke domein groeide ons internationale netwerk Watershare met nieuwe leden. Met Allied Waters gaven we vorm aan de nauwe publiek-private samenwerking met een aantal grote internationaal opererende bedrijven. Wij zetten die ontwikkeling met kracht door.
Ik hoop dat u dit jaarbeeld met evenveel enthousiasme zult lezen als waarmee wij wetenschap inzetten in de projecten, die we samen met onze aandeelhouders, klanten en partners uitvoeren. Ik nodig u van harte uit om, daar waar u kansen ziet, met ons mee te doen!
Wim van Vierssen
Bekijk ook onze eerdere jaarverslagen: | 2015 |