Jaarbeeld 2016

‘Freshkeeper’ wint Implementatieprijs waterbedrijven

Vandaag is tijdens het BTO Congres de eerste BTO Implementatieprijs uitgereikt aan Ate Oosterhof van Vitens en Klaasjan Raat van KWR. Zij stonden aan de basis van de Freshkeeper, de slimme waterput die in verziltende gebieden zorgt dat goed zoet grondwater kan blijven worden gewonnen, terwijl het brakke water door de put juist dieper in de bodem wordt gebracht. Vitens zet deze slimme waterwinput in bij de strijd tegen verzilting, maar er is wereldwijd behoefte aan en belangstelling voor dit concept. “Het Freshkeeperconcept is een combinatie van verschillende disciplines. Het is baanbrekend en zorgt voor veel externe exposure. Vanuit een pilot is de techniek verder ontwikkeld en opgeschaald naar full-scale toepassing, waarvoor ook internationaal veel belangstelling bestaat”, oordeelde de jury, die bestond uit Lianne van Oord (WML), Ad de Waal Malefijt (Dunea) en Gertjan Medema en Anne Mathilde Hummelen van KWR.

Implementatieprijs

Ate Oosterhof en Klaasjan Raat ontvangen de BTO Implementatieprijs uit hand van Ria Doedel, directeur van WML en voorzitter van het Directeurenoverleg dat het BTO aanstuurt.

 

De BTO Implementatieprijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Het collectieve onderzoek voor de waterbedrijven (BTO) heeft de Implementatieprijs ingesteld als beloning voor een succesvolle samenwerking tussen kennisinstituut KWR en de waterbedrijven, waarbij de kennisoverdracht leidt tot implementatie. De prijs benadrukt het belang van daadwerkelijke implementatie van ontwikkelde BTO-kennis en -technologie bij waterbedrijven om methodes of bedrijfsvoering te verbeteren. Daarnaast inspireert de prijs anderen om een stap verder te gaan dan het opleveren van een product.

De prijswinnaars zijn gekozen uit 16 inzendingen. De eerste selectie in mei leverde drie genomineerden voor de prijs op: naast de winnende Freshkeeper waren dat: Zelfreinigende netten, (werk van onder meer Loet Rosenthal (PWN), Peter Schaap (PWN), Mirjam Blokker (KWR) en Jan Vreeburg (KWR)) en Advanced Oxidation Coagulation Filtration AOCF, om arseenconcentraties te verlagen (werk van Stephan van de Wetering (Brabant Water), Tim van Dijk (Brabant Water), Arslan Ahmad (KWR)).

 

delen