Jaarbeeld 2016

Van Leerdam en De Voogt in speciale uitgave American Chemical Society

Een artikel van KWR-onderzoekers Ton van Leerdam en Pim de Voogt is samen met 19 toonaangevende publicaties opgenomen in een speciale uitgave van de American Chemical Society (ACS) gewijd aan ‘Water Analysis for Emerging Chemical Contaminants‘. Deze thematische uitgave over analytische chemie, een zogenaamde ‘virtual special issue’, verscheen op 20 januari.

Het artikel is in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, Rijkswaterstaat en Wageningen Universiteit tot stand gekomen. Het beschrijft de speurtocht naar de identiteit van enkele tot dan toe onbekende stoffen die de afgelopen jaren in het water van de Maas zijn aangetroffen.

Nieuwe verbindingen

Met behulp van accurate massa/hoge resolutie massaspectrometrie en kernspinresonantie NMR zijn de onbekende stoffen geïdentificeerd. Vijf van de zeven verbindingen komen nog niet voor in het CAS register (een database van meer dan 100 miljoen organische en anorganische stoffen) en zijn waarschijnlijk afkomstig van de industriële productie van harsen. Over de mogelijke schadelijkheid voor mens of milieu is nog niets bekend, maar de verwachting is dat deze stoffen lastig uit water te verwijderen zijn bij de drinkwaterbereiding.

American Chemical Society

De American Chemical Society (ACS) is de beroepsvereniging van scheikundigen in de Verenigde Staten die ondersteuning biedt voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van chemie. Opgericht in 1876 aan New York University, heeft de ACS momenteel meer dan 158.000 leden uit alle gebieden van chemie, chemische technologie en gerelateerde velden. Het is ’s werelds grootste wetenschappelijke vakvereniging en een van de belangrijkste bronnen van gezaghebbende wetenschappelijke informatie. ACS Publications geeft bijna 50 tijdschriften uit voor ’s werelds grootste en meest invloedrijke wetenschappelijke organisaties. Het voorziet de wetenschappelijke gemeenschap van hoogstaand onderzoek onder meer door het bundelen van de meest geciteerde, peer-reviewed publicaties uit een breed spectrum van wetenschappelijke disciplines in zogenaamde ‘virtual special issues’.

Lees het artikel hier (.PDF, 2MB)

Meer KWR-werk in de selectie

Ook een tweede artikel van KWR is in de selectie van 20 publicaties opgenomen:
Analysis of (Functionalized) Fullerenes in Water Samples by Liquid Chromatography Coupled to High-Resolution Mass Spectrometry
Annemieke Kolkman, Erik Emke, Patrick S. Bäuerlein, Andrea Carboni, Diem Truc Tran, Thomas L. ter Laak, Annemarie P. van Wezel, and Pim de Voogt 
Anal. Chem., 2013 85 (12) 5867-5874 DOI: 10.1021/ac400619g

Van Leerdam en De Voogt in speciale uitgave American Chemical Society

delen