Nieuws

Bescherming van waterinfrastructuur tegen fysieke bedreigingen en cyberaanvallen

Nieuw Europees project STOP-IT van start gegaan

Op 7 en 8 juni kwamen zo’n 60 betrokkenen bijeen in Oslo voor de startbijeenkomst van het STOP-IT-project. Dit project richt zich op de omgang met fysieke en cyberbedreigingen (en combinaties daarvan) voor de waterinfrastructuur. De waterinfrastructuur is essentieel voor de samenleving, het welzijn en de gezondheid van mensen, maar kan in gevaar worden gebracht door fysieke bedreigingen of cyberaanvallen. Met ernstige maatschappelijke consequenties als gevolg. Om deze dreigingen het hoofd te bieden, wordt in het STOP-IT-project door toonaangevende onderzoeksinstituten en bedrijven zoals Sintef, IWW, KWR en Atos een alle risico’s omvattend risicobeheerkader ontwikkeld voor de fysieke en cyberbescherming van kritieke waterinfrastructuur.

Integratie van verschillende oplossingen

STOP-IT staat voor Strategic, Tactical, Operational Protection of water Infrastructure against cyber-physical Threats. In de kern gaat het om de preventie, detectie, respons en mitigatie van relevante risico’s op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Verschillende deeloplossingen (technologieën, hulpmiddelen en richtlijnen) worden samengebracht in een softwareplatform. STOP-IT-oplossingen zijn enerzijds gebaseerd op rijpe technologieën die worden verbeterd door ze te combineren en in te bedden, en anderzijds op nieuwe technologieën waarvan het TRL-niveau (Technology Readiness Level) wordt verhoogd.

Demonstratie bij waterbedrijven

Het STOP-IT-project resulteert in oplossingen die worden gedemonstreerd bij een aantal nutsbedrijven, waaronder Aigües de Barcelona (Spanje), Berliner Wasserbetriebe (Duitsland), MEKOROT (Israël), Oslo VAV (Noorwegen) en De Watergroep (België), de nieuwe aandeelhouder van KWR. KWR is in STOP-IT verantwoordelijk voor drie zaken:

  1. Leidinggeven aan de werkzaamheden die samenhangen met het beoordelen en behandelen van cyberfysieke risico’s op strategisch en tactisch niveau
  2. Bijdragen aan de ontwikkeling van scenario’s voor het toekomstige dreigingslandschap
  3. Ondersteuning van het opzetten van een praktijkgemeenschap voor de bescherming van waterinfrastructuur.

Kick-off meeting in Oslo

 

delen