project

Optimale drukmeetpunten voor Seppe

Optimalisatie plaatsing druksensoren

Expert(s):
Ina Vertommen MSc, dr.ir. Karel van Laarhoven, Claudia Quintiliani PhD

 • Startdatum
  03 jun 2019
 • Einddatum
  30 sep 2019
 • Opdrachtgever
  Brabant Water
 • samenwerkingspartner(s)
  Brabant Water

Het doel van dit project is om met behulp van Gondwana het optimale aantal en de optimale locaties voor de druksensoren in het gebied van Seppe te bepalen, zodanig dat de pakkans en de lokalisatie van een mogelijke lekkage worden gemaximaliseerd. De drukmetingen worden door Brabant Water verwerkt in BurstAlert. Een aanvullend doel dat hiermee wordt gediend is het verkrijgen van inzicht in de waarde van numerieke optimalisatiemethoden in het ontwerpproces van meetnetwerken in de praktijk.

Brabant Water gaat investeren in druksensoren voor het gebied van Seppe om lekkages sneller te detecteren en lokaliseren. Om deze investering maximaal te benutten, is het van belang om goed na te denken over het aantal druksensoren en de locaties van de druksensoren. Het optimalisatieplatform Gondwana van KWR vormt een geschikte tool om dit proces te ondersteunen.

Gondwana

Gondwana is een softwaretool die in staat is om op gestructureerde wijze wijzigingen aan te brengen in het ontwerp of de operatie van een model van een drinkwaterdistributienetwerk, de prestatie van het gewijzigde ontwerp te bepalen op een of meerdere door de gebruiker gekozen doelstellingen, en aan de hand hiervan nieuwe wijzigingen aan te brengen, zodanig dat in een iteratief proces naar een optimaal presterend ontwerp dan wel operatie wordt gewerkt. Vanwege het grote aantal mogelijkheden is het simpelweg onmogelijk om alle mogelijke combinaties door te rekenen (bijvoorbeeld: 10 verschillende mogelijke diameters voor 100 leidingsegmenten vergt het doorrekenen van 10100 netwerkontwerpen). Door de complexiteit van netwerken en het grote aantal randvoorwaarden is het voor de geïnformeerde en ervaren professional ook niet meer mogelijk om te doorzien wat het beste ontwerp zal zijn. Daarom bieden numerieke optimalisatietechnieken zoals geïmplementeerd in Gondwana de helpende hand.