prof. Dragan Savic FREng

prof. Dragan Savic FREng

  • Directeur
  • 030 6069534
  • dragan.savic@kwrwater.nl

Professor Dragan Savic FREng is de CEO van KWR Water Research Institute, de collectieve onderzoeksorganisatie van de Nederlandse drinkwaterbedrijven. hij behaalde in 1990 zijn PhD in Civiele Techniek aan de Universiteit van Manitoba, Canada. Vervolgens bekleedde hij een aantal academische, consultancy- en projectmanagementfuncties in Canada en zijn geboorteland Servië, voordat hij naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde. Daar was hij in 1998 medeoprichter van het Centre for Water Systems van de Universiteit van Exeter.
Het Centrum wordt nu erkend als een vooraanstaande internationale onderzoeksgroep voor excellentie in water- en milieuwetenschappelijk onderzoek. Meer dan 20 jaar lang was prof. Savic mededirecteur van het Centrum, dat nu meer dan 80 personeelsleden heeft en op elk moment over een financiering van meer dan 6 miljoen euro beschikt.
In 2001 werd hij de eerste hoogleraar hydro-informatica in het Verenigd Koninkrijk. Hij bekleedde deze functie tot 2018 aan de Universiteit van Exeter, waar hij tussen 2010 en 2014 ook hoofd van de technische faculteit was.
In 2013 werd hij verkozen tot Fellow of the Royal Academy of Engineering (FREng), de hoogste blijk van waardering voor een ingenieur in het Verenigd Koninkrijk. Hij is ook Fellow of the Institution of Civil Engineers (VK), Fellow of the Chartered Institution of Water and Environmental Management (VK) en Fellow of the International Water Association (IWA). Op dit moment is hij visiting professor aan de universiteit van Belgrado (Servië) en IHE Delft (Nederland), en Distinguished Professor aan Universiti Kebangsaan (De nationale universiteit van Maleisië).
Zijn onderzoeksinteresses bestrijken het interdisciplinaire veld van hydro-informatica, dat de traditionele grenzen van water/milieuwetenschap en -techniek, informatica/computerwetenschap (waaronder kunstmatige intelligentie, datamining en optimalisatietechnieken) en milieutechniek overschrijdt. De toepassingen van zijn onderzoek liggen in het algemeen op het gebied van milieutechniek, waaronder watervoorraadbeheer (zowel kwaliteit als kwantiteit), overstromingsbeheer, water- en afvalwatersystemen, en milieubescherming en -beheer.
Zijn onderzoeksthema’s zijn:
� ontwikkeling en toepassing van beslissingsondersteunende systemen en simulatie- en optimalisatiemodellen om het inzicht in waterbouwkundige problemen te vergroten en er oplossingen voor te bieden;
� hydro-informatische tools en technieken en hun effectieve toepassing om risico’s en onzekerheden in verband met watersystemen te beheren;
� realtime beheer van stedelijke watersystemen met behulp van smart monitoring, telemetriesystemen en sensornetwerken;
� interdisciplinaire complexe systeembenaderingen van watervoorraadbeheer;
� inzicht in stedelijke waterdistributie- en afvalwatersystemen, waaronder technische, sociaal-economische en milieuvraagstukken;
� geïntegreerde evaluatiemodellen van het water-voedsel-energie-knooppunt;
� geïntegreerde assetmanagementmethoden voor toepassingen in de waterindustrie.