Nieuws

Rioolwateronderzoek toont dopinggebruik amateuratleten aan

In het wetenschappelijke artikel ‘Wastewater-based tracing of doping use by the general population and amateur athletes’ – tonen KWR-onderzoekers aan dat amateuratleten de zeer schadelijke vetverbrander 2,4 dinitrophenol (DNP) gebruiken tijdens sportevenementen. Aan de hand van de chemische analyse van rioolwater stelden de KWR onderzoekers Ana Causanilles, Pim de Voogt en Erik Emke vast dat de vracht aan 2,4 dinitrophenol (DNP) in het afvalwater gemiddeld een factor 10-100 keer hoger is tijdens de evenementen.

De World Anti Doping Authority (WADA) financierde het rioolwateronderzoek dat KWR uitvoerde in samenwerking met de Nederlandse Dopingautoriteit. Recent traditioneel onderzoek door middel van interviews in het Verenigd Koninkrijk laat ook zien dat het gebruik van zogenaamde IPEDs (“Image Performance Enhancing Drugs”) wijdverbreid is. Afvalwateronderzoek blijkt opnieuw uitermate geschikt om dit soort onderzoek aan te vullen met harde kwantitatieve gegevens.

Chemische analyse van rioolwater ontwikkelt zich snel tot een discipline die bijna real-time in beeld brengt hoe het gebruik van verdovende (en andere) middelen door inwoners van een stad verloopt. Pim de Voogt noemt deze rioolwaterepidemiologie dan ook een ‘spiegel van de samenleving’. Door bemonstering van het instromende afvalwater (influent) van een rioolwaterzuiveringsinstallatie kunnen onderzoekers aan de hand van de concentratie drugs – of hun omzettingsproducten – die met urine in het afvalwater terechtkomen, berekenen wat de totale ‘vracht’ aan verdovende middelen in een stad is. Vracht is een maat voor het aantal milligram van een verdovend middel dat per dag per 1000 inwoners naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt aangevoerd.

delen