Jaarbeeld 2023

Rita Ugarelli ontvangt KWR Honorary Fellowship 2022 voor verbindend leiderschap

Tijdens een speciale bijeenkomst, georganiseerd op 9 november bij KWR, werd Rita Ugarelli uitgeroepen tot KWR Honorary Fellow van het jaar 2022. De adjunct-hoogleraar civiele en milieutechniek wordt geroemd om haar voorbeeldrol in het overstijgen en verbinden van de wetenschapsgebieden waterinfrastructuur en hydroinformatica. Op inspirerende wijze weet zij verschillende nationaliteiten en organisatiestructuren bij elkaar te brengen. “Ik ervaar deze eretitel als een extra boost voor onze samenwerking op het gebied van waterwetenschap en innovatie”, aldus Ugarelli.

Rita Ugarelli is uitgeroepen tot KWR Honorary Fellow 2022 voor het overstijgen van waterinfrastructuur en hydroinformatica en het samenbrengen van mensen en organisaties.

Rita Ugarelli is adjunct-hoogleraar civiele en milieutechniek aan de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) en wetenschappelijk hoofdmedewerker bij SINTEF. SINTEF – eveneens gevestigd in Noorwegen – is een multidisciplinaire onderzoeksorganisatie met internationale topexpertise op het gebied van technologie, natuurwetenschappen, geneeskunde en sociale wetenschappen. Ugarelli nam haar eretitel van Honorary Fellow in ontvangst van Dragan Savic, directeur van KWR.

Inspiratiebron en leiderschap

In zijn aanstellingsbrief omschrijft Savic de nieuwe Honorary Fellow als een inspiratiebron in het combineren van de onderzoeksgebieden waterinfrastructuur en hydroinformatica. Ugarelli toont leiderschap in het vormgeven van internationale consortia, het samenwerken met KWR en andere instituten en met waterbedrijven en andere partijen. Ook weet Ugarelli de juiste balans te hanteren tussen het zelf doen van onderzoek en anderen – soms minder ervaren onderzoekers – de ruimte te geven hun vaardigheden te ontwikkelen.

Grensoverschrijdend

Met haar roots in Italië en werkend vanuit Noorwegen, is Ugarelli de belichaming van haar grensoverschrijdende visie op watervraagstukken en de menselijke aspecten hierin. Zij weet soepel te navigeren tussen verschillende culturen in het EU-domein en tussen verschillende typen organisaties. Uitermate belangrijk om complexe samenwerkingsverbanden zorgvuldig en proactief gaande te houden. “Het zit in mijn DNA om aandacht te hebben voor mensen, dat brengt culturen bij elkaar”, aldus de onderzoeker.

Verbindend leiderschap

Ugarelli voelt zich vereerd met het KWR Honorary Fellowship. Het feit dat KWR hierbij niet alleen aandacht heeft voor haar vakinhoudelijke kennis maar ook voor leiderschapskwaliteiten zoals verbinden en samenwerken, vindt zij bijzonder. “Het erkennen van deze vaardigheden zegt ook iets over KWR als organisatie”, vindt zij. “Het is een voorrecht om samen te werken met de competente en multidisciplinaire wetenschappers van dit instituut. De openheid en transparantie die zij tentoonspreiden, is fantastisch. Wat mij vooral opvalt is de ruimte die jonge, veelbelovende onderzoekers krijgen om te groeien. Bijgestaan door ervaren en bekwame leiders, is er bij KWR een bijzondere balans tussen junior en senior onderzoekers.”

KWR Rita Ugarelli Honorary Fellowship 2022 2023 11 09-001
KWR-directeur Dragan Savic (links) onthult de plaquette op het kantoor van KWR die het Honorary Fellowship van Rita Ugarelli (rechts) formaliseert. Ugarelli vormt nummer acht in deze groeiende reeks van impactmakers voor de internationale watersector.
KWR Rita Ugarelli Honorary Fellowship 2022 2023 11 09-003
Uitreiking van de onderscheiding vond plaats in aanwezigheid van Honorary Fellows die Ugarelli voorgingen. V.l.n.r. Ad van Wijk (Honorary Fellow sinds 2018), Willy Verstraete (Honorary Fellow sinds 2017), Martien den Blanken (Honorary Fellow sinds 2015), Rita Ugarelli, Dragan Savic (directeur KWR), Mariëlle van der Zouwen (adjunct-directeur KWR), Luc Keustermans (Honorary Fellow sinds 2021).
KWR Rita Ugarelli Honorary Fellowship 2022 2023 11 09-005
KWR-directeur Dragan Savic licht toe waarom Rita Ugarelli het KWR Honorary Fellowship 2022 ten deel valt.
KWR Rita Ugarelli Honorary Fellowship 2022 2023 11 09-006
Rita Ugarelli (links), Dragan Savic (rechts).
KWR Rita Ugarelli Honorary Fellowship 2022 2023 11 09-010
Rita Ugarelli geeft een inleiding over haar samenwerking met KWR, dat in 2006 begon.
KWR Rita Ugarelli Honorary Fellowship 2022 2023 11 09-001
KWR Rita Ugarelli Honorary Fellowship 2022 2023 11 09-003
KWR Rita Ugarelli Honorary Fellowship 2022 2023 11 09-005
KWR Rita Ugarelli Honorary Fellowship 2022 2023 11 09-006
KWR Rita Ugarelli Honorary Fellowship 2022 2023 11 09-010

Extra boost

Ugarelli trekt al sinds 2006 samen met KWR op in Europese projecten binnen de waterwereld. Hiertoe is de Aqua Research Collaboration (ARC) een uitstekend vehikel om gestructureerde samenwerkingsverbanden binnen Europa mogelijk te maken, vindt zij. KWR en SINTEF behoren beiden tot de founding members van ARC. Ugarelli: “Dit Honorary Fellowship ervaar ik als een extra boost voor onze samenwerking op het gebied van waterwetenschap en innovatie. We leven in een boeiend tijdsgewricht. De laatste jaren zie ik een golf van enthousiasme in de onderzoeksgemeenschap om nieuwe uitdagingen te zien als kansen. Variërend van klimaatadaptatie tot milieuvraagstukken en nieuwe bedreigingen voor de samenleving, zoals cyberkwetsbaarheid die van invloed kan zijn op de veiligheid van de watervoorziening. We omarmen innovatie en verbinden domeinen zoals water en energie om cascade effecten te begrijpen en de paraatheid te vergroten. Ook geven we vorm aan de maatschappelijke betrokkenheid van de watersector, iets waar KWR bijvoorbeeld heel sterk in is. Of je nou in Italië woont of in Noorwegen, iedereen in Europa is ervan doordrongen dat we nieuwe wegen moeten vinden om water te waarderen. Niet alleen om die ene druppel te sparen, maar ook om waarde uit water te halen met het oog op de circulaire economie. Ik kijk ernaar uit om samen met KWR en vele anderen de kennis te ontwikkelen die bijdraagt aan het verduurzamen en veerkrachtiger maken van de watersector.”

KWR Honorary Fellowship

Sinds 2015 kent KWR jaarlijks een Honorary Fellowship toe aan personen die een bijdrage leveren aan de onderzoeksgemeenschap en de maatschappij. Het gaat om managers, supervisors of eigenaren binnen het nationale en internationale netwerk van KWR. Rita Ugarelli staat in een groeiende lijst van de prestigieuze benoeming, na Martien den Blanken (2015), Joan Rose (2016), Willy Verstraete (2017), Ad van Wijk (2018), Harry Seah (2019), Marion Koopmans (2020) en Luc Keustermans (2021).

Een Honorary Fellow wordt voor het leven benoemd. Samen met vakgenoten die eenzelfde onderscheiding hebben mogen ontvangen, vormen Honorary Fellows een bron van kennis, expertise en ervaring die de ambitie en collectieve waarden die KWR hooghoudt en ondersteunt.

 

delen