Jaarbeeld 2022

Artikel ‘Membraantechnologie voor waterhergebruik’ meest geciteerde artikel in 2021

Recyclen van water uit stedelijk afvalwater

Emile Cornelissen is de winnaar van de Willem Koerselmanprijs (WKP) 2021 voor de publicatie met de meeste citaties in 2021. Hij heeft de prijs gewonnen voor het artikel ‘Potable Water Reuse through Advanced Membrane Technology’ dat hij schreef met diverse co-auteurs. De prijswinnende publicatie werd tot en met 2021 in totaal 158 keer geciteerd.

Emile kreeg de prijs, die bestaat uit een wisseltrophee en een geldbedrag, uitgereikt uit handen van naamgever Willem Koerselman tijdens een hybride bijeenkomst bij KWR.  Voorafgaand aan de uitreiking gaf Chief Science Officer Milou Dingemans een korte speech waarin zij benadrukte dat het aantal citaties van een artikel als een maat kan worden beschouwd voor de impact van onderzoek. “Het geeft ook aan hoe groot het belang is van kennis over waterhergebruik en hoezeer researchers wereldwijd op zoek zijn naar oplossingen voor drinkwatertekorten door middel van afvalwaterhergebruik. Doordat dit artikel open access is gepubliceerd kunnen velen er gebruik van maken”, aldus Milou Dingemans.

Willem Koerselman, Dragan Savic, Milou Dingemans en Emile Cornelissen.

Willem Koerselman, Dragan Savic, Milou Dingemans en Emile Cornelissen.

Membraantechnologie met omgekeerde osmose

In het artikel, dat verscheen in ‘Environmental Science and Technology’, gaan de auteurs in op het recyclen van water uit stedelijk afvalwater. Plaatsen als Californië en Singapore hebben geavanceerde programma’s voor waterhergebruik ontwikkeld als integraal onderdeel van hun waterbeheerstrategie. Hierbij speelt membraantechnologie met omgekeerde osmose bij de productie van gerecycled water een sleutelrol. Deze techniek biedt een betrouwbare en duurzame oplossing voor steden en gebieden die kampen met een tekort aan watervoorraden.

Kennis over waterhergebruik

Tijdens de uitreiking gaf Emile Cornelissen een presentatie over de totstandkoming van het artikel, onder meer door zijn bezoek aan de IWA Conferentie voor Membraantechnologie en Afvalwaterbehandeling in 2017 en zijn rol als visiting scientist bij het Singapore Membrane Technology Centre van de Nanyang Technological University in Singapore. Emile: “Ik ben heel trots dat deze mooie internationale samenwerking op een essentieel onderwerp als waterhergebruik heeft geresulteerd in succesvolle en goed geciteerde output. Ook voor Nederland wordt kennis over waterhergebruik steeds belangrijker. Kennis waar wij als KWR een significante bijdrage aan gaan leveren.” Het is de derde keer dat Emile Cornelissen de prijs heeft. Ook in 2012 en 2015 was hij de meest geciteerde auteur.

Over de Willem Koerselman Prijs

KWR reikt de onderscheiding sinds 2009 jaarlijks uit aan de auteur van het meest geciteerde peer reviewed artikel van dat jaar. Hiermee onderstreept KWR de impact van onderzoek voor de watersector. KWR-onderzoeker Willem Koerselman publiceerde in 1996 het artikel ‘The vegetation N:P ratio: A new tool to detect the nature of nutrient limitation’, in het Journal of Applied Ecology met co-auteur Arthur Meuleman. Met meer dan 1.500 citaties tot op de dag van vandaag, staat deze publicatie bovenaan de ranglijst van KWR. Reden om destijds de prijs in het leven te roepen.

Naamgever van de prijs Willem Koerselman tijdens zijn speech op dinsdag 5 april 2022.

Naamgever van de prijs Willem Koerselman tijdens zijn speech op dinsdag 5 april 2022.

delen