Nieuws

Willem Koerselmanprijs 2015 naar Cornelissen en Roest

Overzichtsverhaal Forward Osmosis meest geciteerd

Emile Cornelissen en Kees Roest hebben de Willem Koerselmanprijs 2015 gewonnen voor het artikel Forward osmosis for application in wastewater treatment: A review, dat in 2014 is verschenen in Water Research. Eerste auteur Kerusha Lutchmiah was tijdens het schrijven promovendus aan de TU Delft en deed bij KWR onderzoek naar Sewer Mining: decentraal hoogwaardig industriewater ‘oogsten’ uit rioolwater of andere afvalwaterstromen. Zij werd begeleid door Roest en Cornelissen van KWR. Het reviewartikel was op het moment van de prijsuitreiking 53 keer geciteerd.

Meest geciteerd in 2015

KWR reikt de Willem Koerselmanprijs elk jaar uit aan de KWR-onderzoekers die het peer-reviewed artikel hebben geschreven dat in het voorafgaande jaar het meest geciteerd is. Ook dit jaar heeft naamgever en ex-collega Willem Koerselman de prijs aan de onderzoekers overhandigd.

Overzicht toepassing Forward Osmosis in afvalwaterbehandeling

Het winnende artikel in 2015 is een overzichtsverhaal over de toepassing van Forward Osmose (FO) in afvalwaterbehandeling. Cornelissen: “Dit artikel komt voort uit het Sewer Mining-project. Met FO kan schoon water, maar eventueel ook energie, worden gemaakt uit afvalwater en/of zeewater. FO wordt gedreven door een concentratieverschil over een dicht membraan en gebruikt hiervoor geen energie. Een osmotische oplossing (bijvoorbeeld een zout- of suikeroplossing) zuigt schoon water uit een verontreinigde bron, zoals afvalwater gescheiden door een FO-membraan. FO-onderzoek heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen, wat blijkt uit de enorme toename van publicaties, inmiddels meer dan 1200.”

Uitgebreide beschrijving FO, met voor- en nadelen

Het artikel beschrijft de voor- en nadelen van FO en geeft een overzicht van belangrijke componenten in het proces, zoals (i) beschikbare R&D en commerciële FO-membranen, (ii) toegepaste gangbare en nieuwe osmotische oplossingen, (iii) gebruikelijke procescondities, (iv) effecten van membraanvervuiling en (v) FO-toepassingen met afvalwater. Roest: “Grootscheepse toepassing van FO wordt belemmerd door inefficiënte FO-membranen en het weglekken van de osmotische oplossing naar de voedingszijde. Toch worden in de praktijk op kleine schaal al de eerste FO-systemen ingezet voor nichetoepassingen.“ Cornelissen: “Dit verhaal had veel impact omdat het het eerste overzichtsartikel is dat specifiek ingaat op FO en afvalwaterbehandeling. In de top 10 van best geciteerde overzichtsartikelen over FO staat het op de 7de plek.”

V.l.n.r.: Kees Roest, Kerusha Lutchmiah, Emile Cornelissen en Willem Koerselman.

V.l.n.r.: Kees Roest, Kerusha Lutchmiah, Emile Cornelissen en Willem Koerselman.

delen