Jaarbeeld 2023

10-Jarig jubileum voor Netwerkgroep Industriewater KWR

Open communicatie over water gerelateerde onderwerpen

De Netwerkgroep Industriewater is een platform waarmee KWR industriële partijen in de gelegenheid stelt om contact met elkaar te leggen voor kennisuitwisseling over water. Dat dit een succesformule is, blijkt uit de open onderlinge communicatie over water gerelateerde onderwerpen die hieruit is voorgekomen. Een reden om stil te staan bij de Netwerkgroep, die in 2023 (in zijn huidige vorm) 10 jaar bestaat.

De Netwerkgroep Industriewater van KWR (NWG) bestaat uit zo’n 20 bedrijven uit Nederland en Vlaanderen. Het gaat om bedrijven die actief zijn in de (petro)chemische sector, voedingsmiddelensector, utiliteitssector en drinkwatersector. Vertegenwoordigers van deze bedrijven binnen de NWG zijn specialisten op het gebied van  proceswatervoorziening en/of proceswaterbehandeling. Kenmerkend is de open houding over de uitdagingen waar men tegenaan loopt. Zonder terughoudendheid informeren bedrijven elkaar over mogelijke oplossingsrichtingen. Dit is een meerwaarde die elders lastig is te vinden.

Bijeenkomsten en advies

Deelnemers van de NWG betalen een beperkte jaarlijkse bijdrage en zijn hierdoor verzekerd van de toegang tot drie bijeenkomsten die elk jaar door KWR worden georganiseerd. Een dagdeel van deze bijeenkomsten is gereserveerd om te kunnen netwerken en om kennis te nemen van bedrijfsspecifieke ontwikkelingen op watergebied. Het andere dagdeel bestaat uit een thematische workshop of excursie, gericht op ontwikkelingen die voor deze industriële gebruikers van belang kunnen zijn, met casestudies uit de praktijk. Naast toegang tot de bijeenkomsten, hebben deelnemers recht op een aantal adviesuren door een KWR-expert die ondersteunt bij het oplossen van specifieke watervragen.

Diverse onderwerpen en interessante excursies

In het 10-jarig bestaan van de netwerkgroep is een diversiteit aan onderwerpen aan bod gekomen, zoals digitalisatie van de watersector, zeer zorgwekkende stoffen, Water Footprint, mobiele zuiveringen, zoetwaterschaarste en de rol van waterstof in de energietransitie. Ook de excursies werden enthousiast ontvangen, zoals een bezoek aan een demiwaterplant van Evides Industriewater en de Waterfabriek Wilp.

NWG excursie Evides Industriewater 2017
Excursie naar Evides Industriewater
NWG excursie Brabant Water 2018
Excursie naar de productielocatie van Brabant Water
NWG excursie Evides Industriewater 2017
NWG excursie Brabant Water 2018

Reacties van deelnemers

Nu de NWG in 2023 zijn 10-jarig jubileum viert, is het een mooi moment om de betekenis van het platform te polsen. Hoe ervaren de leden zelf de NWG-bijeenkomsten? Wat is de meerwaarde hiervan? Hebben zij mogelijk tips of wensen voor de toekomst? We vragen het enkele trouwe deelnemers.

Roy van Lier, Principal Process Engineer bij Yara: “De Netwerkgroep Industriewater biedt precies waarvoor het bedoeld is: netwerkmogelijkheden met vakgenoten. De bijeenkomsten zijn interessant, nuttig en gewoon leuk. Zo blijf je op de hoogte van wat er speelt en leer je elkaar kennen. Door de jaren heen heb ik talloze adviezen en projecten binnen mijn eigen organisatie uit de Netwerkgroep zien voortkomen. Ik wens de NWG een lang bestaan, waarin nog meer bedrijven en eindgebruikers zullen aanhaken, ook uit Vlaanderen. Vooral jonge nieuwe deelnemers zie ik graag komen!”

Niek van Belzen,  Senior Environmental Analytical Manager bij DOW: “Behalve het ontmoeten van andere waterprofessionals uit de industrie is de NWG interessant omdat we zo op de hoogte blijven van nieuwe projecten en ontwikkelingen bij KWR. In de bijeenkomsten bestaat altijd een interessante mix tussen bijvoorbeeld presentaties van leveranciers over nieuwe technologieën en wat er bij andere bedrijven speelt. Ook de excursies zijn interessant, omdat ze een mooie gelegenheid bieden om ook eens bij een ander in de ‘keuken’ te kijken. Tijdens de bijeenkomsten heerst een informele sfeer, die het gemakkelijk maakt om elkaar ook buiten deze gelegenheden op te zoeken en informatie uit te wisselen. Concreet heeft de Netwerkgroep er bijvoorbeeld aan bijgedragen dat ervaringen van andere bedrijven op het gebied van desinfectie van koelwater zijn gebruikt om specifieke leveranciers te benaderen voor mogelijke toepassingen in onze eigen situatie. Wat mij betreft mag de NWG nog lang doorgaan met het organiseren van bijeenkomsten op afwisselende locaties.”

Rudy Lamond, Growth & Innovation leader Water Treatment bij Air Liquide: “Voor ons zijn de bijeenkomsten van de Netwerkgroep interessant vanwege de open communicatie. Ze brengen ons op de hoogte van ‘lessons learned’ van andere bedrijven. We komen graag, want er heerst een positieve en instructieve sfeer. Een van de meerwaarden van de NWG is dat je hier overheidsinformatie kunt krijgen, en dat je in direct contact komt met de academische wereld. Hier kunnen we werken aan onze naamsbekendheid, doen we indirecte leads op en er zijn ook projecten uit voortgekomen. Wat mij betreft mag het aantal bijeenkomsten wel omhoog van drie naar vier per jaar, natuurlijk bij voorkeur zonder bijkomende kosten. De vierde bijeenkomst zou dan een excursie kunnen zijn naar een van de partnerbedrijven.”

Contact

Behoort uw organisatie tot de industriële eindgebruikers of de utility sector, en wilt u onderzoeken wat de NWG voor u kan betekenen? Neem dan contact op met KWR (zie experts naast dit bericht), of bezoek de KWR-stand (D211) op de Aqua Nederland vakbeurs in Gorinchem (21-23 maart). Parallel aan deze beurs vindt op 22 maart de volgende NWG-bijeenkomst plaats. We ontmoeten u graag!

Nadere informatie over deelname aan de NWG Industriewater vindt u ook op onze website.

delen