Nieuws

KWR draagt wetenschappelijk schaalmodel leidingnet Leeuwarden over aan Vitens

Leeuwarden test realtime-sensoren in praktijkomgeving

Binnen het collectieve onderzoek voor de waterbedrijven hebben onderzoekers van KWR een schaalmodel van het leidingnetwerk van Leeuwarden ontworpen en gebouwd. Op 26 november 2015 is het schaalmodel officieel overgedragen aan Vitens. Het wordt onder meer ingezet om inzicht te krijgen in processen die de drinkwaterkwaliteit beïnvloeden en realtime-waterkwaliteitsensoren te testen.

KWR draagt wetenschappelijk schaalmodel leidingnet Leeuwarden over aan Vitens

Wetenschappelijk onderbouwde afspiegeling

Waterbedrijf Vitens is bezig met innovatie van het ondergrondse leidingnetwerk en onderzoek naar optimaal gebruik van realtime-sensoren om de waterkwaliteit te bewaken en lekken op te sporen. In het kader hiervan hebben onderzoekers van Vitens en KWR een schaalmodel ontworpen en gebouwd van 8 bij 4 meter, dat een wetenschappelijk onderbouwde afspiegeling is van het leidingnet van de stad Leeuwarden. Om de processen die zich onder de grond en in het schaalmodel afspelen optimaal op elkaar te laten lijken, zijn de leidinglengtes in het schaalmodel met ongeveer een factor 1.000 verkleind, de leidingdiameters met een factor 10 en gebeurt in het schaalmodel alles circa 900 maal sneller dan ‘in het echt’ onder de grond.

Model beschikbaar voor partnerbedrijven

Met het schaalmodel is een belangrijk onderzoeksmiddel beschikbaar gekomen met een hoge mate van experimenteervrijheid en de mogelijkheid om sensoren in een praktijkomgeving te testen. Dit biedt een belangrijke aanvulling op bestaande onderzoeksmogelijkheden, zoals onderzoek in het werkelijke leidingnet, onder meer in de Vitens Innovation Playground, en numerieke modelleringen, waarvoor KWR diverse algoritmes en programma’s heeft ontwikkeld. Het schaalmodel staat weliswaar in Noordburgum bij Vitens, maar Vitens wil het ook beschikbaar stellen voor onderzoek met andere partners en waterbedrijven.

delen