Nieuws

Mülheim Water Award voor snelle E. coli-test met RT-PCR

Vijf samenwerkende laboratoria winnen Duitse innovatieprijs

KWR, AquaLab Zuid, Het Waterlaboratorium, het Vitens laboratorium en Waterlaboratorium Noord. hebben de Duitse Mülheim Water Award 2020 gewonnen. De samenwerkende laboratoria kregen de award toegewezen voor hun werk aan een nieuwe moleculair-biologische techniek (RT-PCR) als snelle E. coli-test in drinkwater. De innovatieve test levert binnen vier uur resultaat op, wat minstens zes keer sneller is dan gebruikelijk.

De Mülheim Water Award is een prestigieuze 2-jaarlijkse onderscheiding voor innovaties in duurzaam waterbeheer en een veilige en betrouwbare drinkwatervoorziening. Winnaars onderscheiden zich in het ontwikkelen van innovatieve, praktijkgerichte concepten en toepassingsklare oplossingen voor toekomstige uitdagingen op het gebied van watersystemen en wateranalyse. De prijs werd uitgereikt in de Stadthalle van Mülheim.

Vertegenwoordigers van de drinkwaterlaboratoria nemen de Mülheim Water Award in ontvangst. Op de voorgrond (v.l.n.r.): Rik de Vries (WLN), Liesbeth Vissers (Aqualab Zuid) en Leo Heijnen (KWR). Direct achter hen (met witte badges) vertegenwoordigers van de sponsors van deze prijs (RWW en Gerstel). Vanwege de strenge coronamaatregelen droegen alle aanwezigen een mondkapje.

Wereldwijde doorbraak

Het gebruik van RT-PCR betekent een wereldwijde doorbraak voor het bewaken van de drinkwaterkwaliteit, die zowel gunstig is voor het beschermen van de volksgezondheid (snellere signalering van en reactie op besmetting) en de efficiëntie bij werkzaamheden aan het distributienet (snel vaststellen van de hygiëne bij reparaties aan of vervanging van leidingen).

Kracht van samenwerken

In 2018 ontvingen de samenwerkende laboratoria en KWR voor de RT-PCR-techniek met E. coli al de BTO Implementatieprijs: een prijs voor bedrijfstakonderzoek, bedoeld om succesvolle samenwerking tussen medewerkers van drinkwaterbedrijven/Vewin en onderzoekers van KWR te belonen, waarbij de kennisoverdracht heeft geleid tot toepassing in de praktijk. Door deelname van de drinkwaterbedrijven De Watergroep, Pidpa en water-link is deze samenwerking uitgebreid tot het Vlaamse deel van België en wordt de RT-PCR ook daar toegepast. Leo Heijnen, onderzoeker bij KWR, ziet behalve de directe implementatie van nieuwe ontwikkelingen nog meer voordelen in de samenwerking.

Door deze aanpak komen we tot uniforme methoden die bij alle labs op dezelfde manier worden uitgevoerd. Dat komt de kwaliteit van het werk ten goede. De samenwerking verloopt bovendien soepel doordat de deelnemers elkaar, qua kennis en vaardigheden, goed aanvullen.
ing. Leo Heijnen
ing. Leo Heijnen

Prijswinnende techniek

Dat de RT-PCR-techniek de Mülheim Water Award heeft gewonnen, betekent volgens Heijnen dat hiermee wordt erkend hoe belangrijk het is dat in het bepalen van de hygiënische kwaliteit van gedistribueerd drinkwater voor het eerst een andere techniek dan de traditionele kweek van E. coli – al ruim een eeuw in gebruik – kan en mag worden toegepast. “Vooral de wettelijke acceptatie van deze methode is een grote stap. Hieraan is een uitgebreid en langdurig validatietraject voorafgegaan.”

Veelbelovende toekomst

Nu de DNA-techniek van RT-PCR is ontsloten voor de drinkwatersector, kan deze verder worden uitgebouwd om de gereedschapskist voor de watersector verder aan te vullen. Zo wordt gewerkt aan de ontwikkeling en validatie van methoden waarmee ook de meting van andere microbiologische parameters worden uitgevoerd die onder wettelijke verplichtingen vallen, zoals intestinale enterococcen. “De toekomst voor moleculair-biologische technieken om de microbiologische veiligheid van ons drinkwater snel en effectief te bewaken, is veelbelovend”, aldus Heijnen.

Mülheim Award 2022

De Mülheim Water Award werd voor het eerst uitgereikt in 2006. In de loop van de zeven wedstrijden die tot nu toe zijn gehouden, zijn in totaal 150 aanvragen uit 25 verschillende Europese landen ingediend, die het hele spectrum van het waterbeheer bestrijken. De volgende prijs zal in 2022 worden uitgereikt en de wedstrijd zal naar verwachting in december 2021 van start gaan.

delen