Nieuws

Oasen voorspelt pieken in watervraag met datagedreven algoritme van KWR

Online data van KNMI en CBS in zelflerend algoritme EDWARD

Drinkwaterbedrijf Oasen gebruikt sinds dit voorjaar een nieuw, datagedreven algoritme dat op basis van bevolkingsstatistieken en klimaatscenario’s voorspelt hoe de watervraag zich in de toekomst ontwikkelt en zet die informatie in om de drinkwaterinfrastructuur daarop in te richten. Het EDWARD-algoritme  is ontwikkeld door KWR binnen het collectieve onderzoeksprogramma van de Nederlandse waterbedrijven en wordt voortdurend gevoed met online data op maat: van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS over vakantiegedrag en van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut KNMI over klimaatverandering.

Het algoritme, dat voortkomt uit een unieke samenwerking tussen Oasen, KWR en CBS, maakt het mogelijk toekomstscenario’s door te rekenen met meer detail dan voorheen mogelijk was. Het heeft de naam EDWARD gekregen, die is afgeleid uit de functie: simulating Extremes in Drinking WAteR Demand. Omdat EDWARD voortdurend wordt gevoed met de meest recente data van KNMI en CBS, worden nieuwe ontwikkelingen meteen meegenomen in de modelvoorspellingen. Dankzij deze modelvoorspellingen kan Oasen haar drinkwaterinfrastructuur goed voorbereiden op de toekomst. Een belangrijke succesfactor voor de inzet van EDWARD bij Oasen is de beschikbaarheid van nauwkeurige externe data via CBS en KNMI en interne dagafzetmetingen.

Piekwatervraag bepaalt capaciteit

Drinkwaterbedrijven hebben de laatste jaren veel inspanningen verricht om een beter beeld te krijgen van mogelijke effecten van klimaatverandering op de watervraag in Nederland. KWR heeft voor de Nederlandse waterbedrijven bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de invloed van klimaatverandering op pieken in watervraag, omdat pieken bepalend zijn voor benodigde capaciteit van de drinkwaterinfrastructuur. Dit onderzoek liet zien dat de invloed van klimaatverandering sterk gebiedsafhankelijk is en dat pieken in de vraag in 2050 tot 22% hoger kunnen uitvallen dan nu gebruikelijk is. Dit betekent dat drinkwaterbedrijven de komende jaren, onder andere, investeren in de uitbreiding van hun leveringscapaciteit. Een cruciale factor daarbij is het vakantiegedrag in Nederland: de piekwatervraag valt doorgaans hoger uit als veel inwoners thuis zijn op hete dagen of tijdens perioden van droogte. Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op de projectpagina.

Getraind met historische data

Om met alle relevante meteorologische factoren en sociale factoren rekening te houden bij de voorspelling van pieken in de watervraag, heeft KWR het zelflerende machine learning model EDWARD getraind met grote hoeveelheden historische data van Oasen.

KWR heeft het zelflerende machine learning model EDWARD getraind met grote hoeveelheden historische data van Oasen.

Betrouwbare drinkwatervoorziening

Drinkwaterbedrijf Oasen levert drinkwater in het oosten van Zuid-Holland en wil goed voorbereid zijn op de toekomst. De beschikking hebben over betrouwbare informatie over de toekomst over de toenemende watervraag en hogere pieken in warme perioden is voor het bedrijf essentieel. Bas Bouwman van Oasen: ‘Om het huidige niveau van betrouwbaarheid te kunnen vasthouden, hebben we inzicht nodig in toekomstige piekverbruiken zodat onze infrastructuur hierop kunnen inrichten en onze klanten niet hoeven te vragen om hun gebruik te beperken. EDWARD geeft ons actueel nieuwe inzichten in de piekverbruiken op basis van nieuwe data over klimaat- en vakantiespreidingsscenario’s en de watervraag. Daarmee willen we er ook in de toekomst voor zorgen dat het drinkwater onder de juiste druk uit de kraan blijft stromen.’

delen