Nieuws

Kunstgras koelen met ondergrondse wateropslag

Amsterdam oogst succes met gekoeld kunstgras in de strijd tegen hitte

Als mede-uitvoerder van het project CitySports, helpt KWR stedelijke problemen rond klimaatverandering te bestrijden. Steden zijn kwetsbaar voor extreme hitte, droogte en regenval. Door regenwater onder kunstgrasvelden op te slaan zou dit moeten bijdragen aan verkoeling. In Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar de temperatuur en verdamping van een gewoon kunstgrasveld, een natuurlijk gekoeld kunstgrasveld en een gewoon grasveld. Vergelijkingen van de eerste meetresultaten zijn veelbelovend: het gekoelde kunstgrasveld bleef op 25 juni met een temperatuur van 35,9 graden meer dan 26 graden koeler dan het gewone kunstgrasveld.

Project CitySports

Op hete dagen kunnen sportvelden van kunstgras 60 graden of warmer worden. Dat zorgt voor extra opwarming van de stad. Het voordeel van kunstgras dat het vanwege de belastbaarheid het hele jaar door bespeelbaar is, heeft hiermee een belangrijke keerzijde. Gewoon gras zorgt voor verkoeling, omdat het regenwater opneemt en ook weer verdampt. Hierdoor blijven het gras en de omgeving koel en wordt minder regenwater via het riool afgevoerd. Het project CitySports onderzoekt hoe de positieve eigenschappen van beide typen sportvelden zijn te  combineren, hoe het technisch werkt en wat de speelervaring is van sporters.

Slechts 1 graad warmer dan gewoon gras

Binnen het project CitySports wordt sinds dit voorjaar in Amsterdam onderzocht hoe kunstgrasvelden kunnen worden gekoeld door regenwater op te slaan onder het veld. De eerste meetresultaten zijn veelbelovend: het gekoelde kunstgrasveld bleef op 25 juni met een temperatuur van 35,9 graden meer dan 26 graden koeler dan het gewone kunstgrasveld. Daarmee werd het gekoelde kunstgras slechts 1 graad warmer dan gewoon gras. Het gekoelde kunstgras verdampte wel ongeveer de helft minder water dan gewoon gras (3,8 mm versus 7,2 mm), maar veel meer water dan gewoon kunstgras (0,5 mm). Eerder in het voorjaar heeft het gekoelde kunstgras regenwater opgeslagen en weer ingezet voor verdamping en koeling, net als een gewoon grasveld.

Oppervlaktetemperatuur gemeten op de proefvlakken voor de verschillende systemen voor de periode 23 juni tot 27 juni 2020

Oppervlaktetemperatuur gemeten op de proefvlakken voor de verschillende systemen voor de periode 23 juni tot 27 juni 2020

In dit project van de Topsector Water en Maritiem (in het Topconsortia Kennis en Innovatie Watertechnologieprogramma) werkt KWR samen met de gemeente Amsterdam, Waternet, DutchBlue, Veolia, Drain Products Europe en Marineterrein Amsterdam.

delen