Nieuws

Ruim 2300 publicaties online beschikbaar bij KWR

Vernieuwde online bibliotheek van KWR met meer dan 2300 vrij toegankelijke publicaties

De vernieuwde online bibliotheek van KWR is sinds kort publiekelijk beschikbaar. De eerste versie van de bibliotheek ging in 2016 online en is ondertussen gegroeid naar een database met meer dan 2300 vrij toegankelijke publicaties. De vernieuwde versie heeft een verbeterde zoek- en filterfunctie en is sneller en eenvoudiger in gebruik. De bibliotheek is te bereiken via: library.kwrwater.nl.

Het belang van openbare kennis

Met deze online bibliotheek wil KWR de opgedane kennis, waar mogelijk, openbaar beschikbaar stellen. Het delen van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek bevordert de wetenschap en draagt bij aan de verspreiding van kennis. Het aanbod van publicaties gaat terug tot 1943 en bestaat voor het merendeel uit rapporten, vakbladartikelen, wetenschappelijke (peer reviewed) artikelen en artikelen uit kranten. De gebruiker kan met zoekopdrachten zoeken of filteren op bijvoorbeeld auteur, onderwerp of jaartal. De meeste publicaties zijn meteen te downloaden. Omdat op de peer review artikelen in de regel auteursrecht rust van de uitgever, is daarvan alleen de samenvatting openbaar; het volledige artikel kan bij de uitgever worden besteld. Bij geciteerde peer review artikelen is te vinden hoe vaak en door wie het artikel is geciteerd.

Publicaties opslaan voor later

Met de vernieuwde ‘favorieten-functie’ kunnen gebruikers gevonden publicaties opslaan in een ‘eigen bibliotheek’. Inloggen kan eenvoudig met een Google e-mailadres of via een Twitter- of Facebook-account.

Daarnaast is de online bibliotheek voorzien van een uitgebreide RSS-functie. Met deze techniek wordt de gebruiker op de hoogte gehouden van nieuw toegevoegde publicaties zonder de website te hoeven bezoeken. Dit kan ook gefilterd worden op jaartal, expertise of zelfs expert. De meldingen komen vervolgens binnen in een tool die de gebruiker zelf prettig vindt, bijvoorbeeld Outlook of InoReader.

Koppelingen met andere bibliotheken

Naast de koppeling met de KWR-website is er ook een uitwisseling met de Hydrotheek van Wageningen University & Research. Wanneer een zoekopdracht binnen de online bibliotheek van KWR minder dan 5 resultaten oplevert, biedt deze automatisch aan om de zoekopdracht ook in de Hydrotheek uit te voeren.

delen