Nieuws

Europees project AquaNES benut synergie van natuur en techniek bij de aanpak van watervraagstukken

KWR is één van de initiatiefnemers van het project en lid van het coördinatieteam.

Op 7 juni is het Europese project AquaNES van start gegaan met een bijeenkomst van het 30 partners tellende consortium bij coördinator FHNW in Basel. AquaNES wil laten zien dat slimme combinaties van natuur en techniek goedkope en duurzame oplossingen bieden voor veel watervraagstukken. KWR is één van de initiatiefnemers van het project en lid van het coördinatieteam.

IMG_6070

Technisch is het mogelijk om water uit de meest vervuilde bronnen op te werken tot de gewenste kwaliteit voor de meest uiteenlopende toepassingen. Combineren we dit met natuurlijke processen dan zijn de kosten veel lager en zijn de oplossingen duurzamer.

AquaNES zal deze veronderstelling de komende drie jaar bevestigen door demonstraties op dertien verschillende locaties in Europa. Combinaties van natuurlijke elementen zoals de bodem, zuiveringsmoerassen en rietvelden met technieken zoals oxidatie en membraanfiltratie worden daarbij ingezet om afvalwater en regenwater op te werken tot water voor de land- en tuinbouw, industrie en menselijke consumptie. Het project zet geavanceerde strategieën en technieken in om de kwaliteit van het water te bewaken.

Waddinxveen is één van de dertien demonstratielocaties. Daar wordt in een nieuw te ontwikkelen gebied regenwater van daken en wegen ondergronds opgeslagen voor later gebruik in de tuinbouw.

Vanuit Nederlands participeren behalve KWR ook Hydrobusiness, BDS, MicroLAN en Pentair in AquaNES.

Europees project AquaNES

delen