project

Bedrijfsoverstijgende Water Match Maker

In het Waterwijs verkennend onderzoek wordt een nieuwe methodiek ontwikkeld om geoptimaliseerde en toekomstbestendige infrastructuur te ontwerpen. Het doel is dat hiermee watervraag en -aanbod op regionaal niveau (bedrijfsgrensoverstijgend) beter met elkaar in balans kunnen worden gebracht, waarbij rekening gehouden wordt met o.a. toekomstscenario’s en de samenhang tussen verschillende soorten waterbronnen en -vraagbehoeftes.

Aanleiding

De verschillende watergebruikers moeten worden voorzien van water dat – zowel qua hoeveelheid als qua kwaliteit – aan hun verschillende behoeften voldoet. Als gevolg van klimaatverandering, bevolkingsgroei en concurrentie om zoetwaterbronnen tussen verschillende gebruikers, stelt dit principe de drinkwatersector in Nederland voor enorme uitdagingen. Drinkwaterbedrijven beheren een gevarieerde infrastructuur die verantwoordelijk is voor het winnen, zuiveren, transporteren, en leveren van schoon water aan de burger en het bedrijfsleven via complexe netwerken. Vraag en aanbod van water houden zich niet noodzakelijkerwijs aan institutionele grenzen en komen niet altijd overeen in de tijd. Een belangrijk vraagstuk hierbij is berging: hoe en waar kunnen we water tijdelijk opslaan om de mismatch van vraag en aanbod te overbruggen?

Grensoverschrijdende aanpak

Optimale oplossingen voor waterbeschikbaarheidsproblemen – dat wil zeggen het afstemmen van overschotten op tekorten, het bergen van overschotten en het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden om de tekorten optimaal aan te vullen – houden evenmin rekening met deze grenzen. In het verkennende Waterwijs-project ‘GRROW’ suggereerden verschillende generaties van collega’s in de sector de (metaforische) ‘collectieve ringleiding Nederland’ – oftewel: bedrijfsgrensoverstijgende waterverdeling – als een van de mogelijke toekomstbeelden waarbinnen we in staat zouden zijn om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Ook in het Bedrijfsonderzoek ‘Klimaateffecten op Winningen’ wordt aanbevolen om dit onderwerp te onderzoeken als mogelijke manier om de Nederlandse drinkwatervoorziening op strategisch niveau veerkrachtiger te maken.

Waterbeschikbaarheid heeft een kwantitatieve en een kwalitatieve component, en beide componenten zijn van belang bij de selectie en verdeling van bronnen die voor de waterwinning en -distributie in aanmerking komen. Het benutten van alternatieve waterbronnen zou daarom een deel van de oplossing moeten zijn. Kwantiteit en kwaliteit van het water kunnen niet los worden gezien van de natuurlijke systemen die het water leveren en die geen institutionele grenzen kennen.

Doelstelling

Het doel van dit project is om een modelmatig raamwerk op te zetten waarmee een ruimtelijke waterverdeling kan worden ontworpen op regionale/landelijke schaal, in termen van vraag, aanbod en infrastructuur.